Ministrica Hota-Muminović i direktori osnovnih škola: Neočekivano veliki broj učenika za pohađanje nastave po online modelu

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota – Muminović održala je danas sastanak s članovima Upravnog odbora Udruženja direktora/ravnatelja sarajevskih osnovnih škola na kojem se razgovaralo o poduzimanju neophodnih mjera tokom provođenja odgojno-obrazovnog procesa u školama, koji je ponovno intenziviran od 26. aprila ove godine.

Konstatovano je da se neočekivano veliki broj učenika za pohađanje nastave po online modelu.

„Svjesni smo problema i posljedica koje je donijela pandemija, razumijemo i strahove roditelja za zdravlje svoje djece“, kazala je na početku ovog sastanka ministrica Hota - Muminović.

S obzirom da se omogućio povratak u školske klupe učenicima VII i VIII razreda, te da se radi po kombinovanom modelu, direktori su iskazali svoje stavove da je moguće ispoštovati sve potrebne higijensko-epidemiološke smjernice i mjere za organizaciju nastave koje je dostavilo Ministarstvo.

To potvrđuje i činjenica da se rad u produženim boravcima odvijao kontinuirano, te da povratkom učenika razredne nastave nije došlo do povećanja broja zaraženih, istakla je većina direktora ovu konstataciju kao svoj ključni argument tokom današnje razmjene stavova.

Na sastanku je usaglašeno da je online nastava dobra alternativa redovnoj nastavi na kraći period, kako bi se osigurao kontinuitet u realizaciji nastavnog procesa u periodu pogoršanja epidemiološke situacije.

„Međutim, dužom primjenom dolaze do izražaja nedostaci online nastave koji utiču na njen kvalitet, te izazivaju nastanak određenih posljedica na mentalno zdravlje učenika i nastavnika“, jedan je od ključnih stavova iznesenih na današnjem sastanku.

Direktori su podržali povratak učenika u školske klupe istakavši značaj i prednosti boravka i rada učenika u školi, te podržali stav ministrice Hota - Muminović da se u narednom periodu akcent stavi na podršku učenicima i ponavljanje gradiva obrađenog tokom online nastave.

S ciljem unapređenja sadašnjeg kombinovanog modela nastave, direktori su predložili ministrici da ramotri mogućnost realizacije kombinovanog modela po principu pohađanja nastave u školi svaki drugi dan.

Svjesni važnosti obaveznog, osnovnog odgoja i obrazovanja i preporuke UNICEF-a, stava smo da škole moraju biti prve ustanove koje se otvaraju i posljednje koje se zatvaraju, jedan je od zaključaka današnjeg sastanka.