Tužna godišnjica i sjećanje na učiteljicu Fatimu Gunić i njene učenike

Navršilo se 29 godina kada je na današnji dan agresorska granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske u improviziranoj školskoj učionici na Alipašinom polju ubila učiteljicu Fatimu Gunić i njena tri učenika: Adija Mujala, Vedada Mujkanovića i Feđu Salkića, koji su tada išli u treći i prvi razred osnovne škole.

I ove godine mnogi građani Sarajeva, porodice ubijenih, brojne delegacije, učenici i nastavnici škole “Fatimi Gunić” okupili su se i na prigodan način odali počast i dostojanstveno obilježili ovu tužnu godišnjicu.

U ime organizatora obilježavanja Kantona Sarajevo, prisutnim se obratila ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović:

“Tog 9. novembra agresorska granata je na ovom mjestu ubila učiteljicu i njene učenike, a još 23 učenika su bila teže i lakše ranjena, Sjećamo se da je i samo nekoliko minuta kasnije sa iste agresorske lokacije ispaljena još jedna granata koja je ubila tri i ranila sedam građana ispred MZ 'Jedinstvo' na Trgu nezavisnosti.

Ovakva svirepa ubistva i masakri u Sarajevu i Bosni i Hercegovini nisu bili slučajni, to trebamo uvijek ponavljati. Ubijana su djeca na sankanju, u igri na Bistriku, ubijani su stanovnici Sarajeva u redovima za vodu, na dženazama, tržnicama. Međunarodni sud u Hagu je prepoznao i osudio na maksimalne kazne najodgovornije vinovnike ovih zločina. Preko 12 hiljada ubijenih i 60.000 ranjenih naših sugrađana svjedočanstva su planskog i sistemskog ubijanja.

Želimo vjerovati da počinioci zločina, pored svih sudova i osuda, osjećaju ličnu i moralnu odgovornost za ubijanje jednog grada i države. Mi zaboraviti nećemo, naša dužnost i obaveza je pamtiti i obilježavati ovakve i slične tragične godišnjice, kako bi novi naraštaji znali i pamtili borbu i žrtve za slobodu svog grada i države. Kultura sjećanja uvijek će ostati važna odrednica naše budućnosti”, poručila je ministrica Hota-Muminović.

Na spomen obilježje danas su cvijeće položile porodice ubijenih, predstavnici brojnih udruženja žrtava proteklog rata, delegacije Kantona i Grada Sarajeva, Općine Novi Grad, predstavnici političkog života i lokalnih zajednica, kao i najmlađi učenici OŠ “Fatima Gunić.”

Učenici i nastavnici škole upriličili su i prigodan program, brojne recitale, te horske i gudačke izvedbe, čime su i ove godine odali počast svojoj učiteljici i njenim učenicima, kao i svoj ubijenoj djeci i ostalim žrtvama opkoljenog Sarajeva.

Služba za protokol i press KS