Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo dio Regionalne konferencije o medijskoj i informacijskoj pismenosti u Jugoistočnoj Europi i Turskoj

U zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu, 31. januara 2023. godine, otvorena je Regionalna konferencija o medijskoj i informacijskoj pismenosti u Jugoistočnoj Europi i Turskoj u organizaciji UNESCO-a.

U konferenciji učestvuju relevantni akteri koji se bave medijskom i informacijskom pismenošću (MIP) iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Turske. Uvodni govor i pozdravnu poruku uputio je Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu - Regionalni biro UNESCO-a za nauku i kulturu u Evropi, Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i predstavnica Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Aurélie Valtat.

Program konferencije započeo je panelom "Aktuelno stanje u Jugoistočnoj Evropi za MIP ", na kojem su o temi diskutovali ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, šef Ureda UNESCO-a u Sarajevu - Regionalni biro UNESCO-a za nauku i kulturu u Evropi Siniša Šešum te državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Anamarija Viček.

Ministrica Hota-Muminović je naglasila važnost integracije medijske i informacijske pismenosti u formalno obrazovanje te kako je Vlada Kantona Sarajevo usvajanjem Strategije za razvoj medijske i informacijske pismenosti u oblasti obrazovanja u Kantonu Sarajevo napravila značajan iskorak u ovoj oblasti.

Konferencija također označava završetak projekta "Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Europi i Turskoj – faza 2" koji je usmjeren na jačanje vještina medijske i informacijske pismenosti među građanima u regiji, kao i na izgradnju kapaciteta medija za suzbijanje dezinformacija kroz nove vještine i predanost profesionalnim novinarskim standardima. Projekat je finansiran od strane EU i UNESCO-a.