Premijer Forto i ministrica Hota-Muminović obišli obnovljene škole u Kostajnici i Velikoj Kladuši

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović posjetili su danas općine Kostajnicu i Veliku Kladušu gdje su obišli Srednjoškolski centar „Kostajnica“ i Osnovnu školu „1.mart“ Vrnograč iz Velike Kladuše, za čiju je obnovu Vlada KS izdvojila po 50 000 KM. Novac je namjenski odobren za rekonstrukciju škola, jer su učenici i osoblje, zbog zemljotresa koji je u februaru mjesecu pogodio ovo područje, bili izmješteni iz oštećenih objekata.

Vlada Kantona Sarajevo je tada odmah reagirala i donijela Odluku o isplati ovih sredstava kako bi pomogla obnovu ovih škola.

Dobrodošlicu gostima iz Sarajeva zaželjeli su načelnik općine Kostajnica Nikola Janjetović te direktorica škole Jelena Jaćimović Janjetović te izrazili svoju zahvalnost uz poruku da je ova pomoć primjer istinske solidarnosti koja, kako ističu, nadilazi sve barijere. Kostajnica je u Sarajevu dobila dobrog prijatelja, istakli su domaćini.

“Obrazovanje uvijek, pa i u vremenu krize i nesreća, mora imati prioritet”, poručila je ministrica Hota Muminović te dodala da je upravo to opredijelilo ovu Vladu i ministarstvo da Kostajnici i Velikoj Kladuši pomognu kroz rekonstrukciju škola stradalih u zemljotresu.

“Tako šaljemo poruku i primjer novim generacijama da zajedničkim snagama gradimo svjetliju budućnost”, ističe Hota-Muminović.

Na podršci Kantona Sarajevo zahvalio se i direktor škole  "1.mart“  Šerif Hušidić, a učenici i uposleni  su na prigodan način poželjeli dobrodošlicu gostima iz Sarajeva. 

Vlada Kantona Sarajevo je sa entuzijazmom podržala projekte rekonstrukcija ovih škola.

“Prirodna nesreća ne prepoznaje administrativne granice. Naša posjeta Kostajnici i Velikoj Kladuši je potvrdila da smo učinili pravu stvar. Ovih 100.000 KM uloženo je na najbolji mogući način da se pomogne i poboljša saradnja Kantona Sarajevo sa drugim dijelovima Bosne i Hercegovine”, poruka je premijera Forte nakon današnje posjete Kostajnici i Velikoj Kladuši.