Svečanosti u vrtićima povodom prijema mališana

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, zajedno sa direktoricom Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senadom Salihović, pomoćnikom direktora za vannastavne i posebne programe Semirom Salihovićem i višom saradnicom za pedagoške standarde i normative Abidom Kapetanović, posjetila je danas predškolske ustanove  “Amel i Nur”, „Dječji vrtić Sveta obitelj“ i „Dunje“, povodom prijema novih mališana.

Svjesni činjenice da je polazak u vrtić veoma važan događaj za svako dijete i porodicu, kao i da svaki početak donosi nove izazove, znanja i iskustva, iskazali su mališanima toplu dobrodošlicu, uz poruku da im razumijevanje, ljubav, međusobno uvažavanje, prijateljstvo i briga za zdravlje budu vodilja u predstojećim danima.

U vrtićima su povodom prijema mališana upriličene svečanosti, a ministrica i predstavnici Instituta su uručili prigodne poklone.

U vrtiću „Sveta obitelj“ je održan i sastanak i susret sa nadbiskupom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem Vojnog ordinarijata u BiH monsinjorom Tomom Vukšićem, ravnateljem Caritasa Mirkom Šimićem, te ravnateljicom predškolske ustanove "Dječiji vrtić Sveta obitelj" Katom Ostojić.

Tom prilikom, nadbiskup Vukšić istaknuo je „važnost pozicioniranja predškolskog odgoja, pohvalio Kanton Sarajevo kao primjer dobre prakse na nivou cijele BiH, te pozvao da i predstavnici drugih županija počnu slijediti ovaj primjer“.

Ravnateljica vrtića Ostojić, zahvalila se u ime sve djece, roditelja i djelatnika “na podršci prve stepenice u sustavu odgoja i obrazovanja, kako bismo zajedno gradili bolju budućnost u našoj domovini”.

Uz poticajno dječije okruženje u dvorištu vrtića „Dunje“, pripremljen je muzički program, ali i kreativne dječije radionice. Djeca ranog i predškolskog uzrasta pokazala su kreativnost izražavanja kroz ples, recitacije, sve obogaćeno posebnom kostimografijom i scenografijom.

Ministrica Hota-Muminović obratila se prisutnima i ukazala na značaj ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za dobrobit djece, odnosno njihovo buduće obrazovanje. Tom prilikom, uručila je skromni poklon predškolskoj ustanovi povodom nove pedagoške 2022/2023. godine.

Direktorica Instituta Salihović zahvalila na pozivu v.d. direktorici JU “Djeca Sarajeva” Almi Trnka i svim uposlenicima. Roditeljima djece iskazala je, također, zahvalnost na povjerenju koje pružaju JU “Djeca Sarajeva” i odgajateljima, koji pomažu njihovoj djeci u stjecanju znanja i vještina, skupa sa roditeljima, pripremajući ih tako za buduće odrastanje.