Vlada i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS čestitali 5. oktobar -Svjetski Dan učitelja

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje danas, 5. oktobra, na Svjetski dan učitelja uputili su čestitke svim učiteljicama i učiteljima, nastavnicama i nastavnicima, te iskazali svoje duboko poštovanje i zahvalnost na njihovim naporima u kreiranju bolje budućnost za naše društvo.

“Prilika je ovo da se prisjetimo svih učitelja koji su ostavili neizbrisive tragove na našim životnim putevima. Mnogima su upravo oni bili prvi dodir sa učenjem i sticanjem znanja i vještina koje će kasnije odrediti i njihove životne pozive. I dugo nakon što iza sebe ostavimo đačko doba, ne zaboravljamo svoje prve učiteljice i nastavnike uz koje smo učili prva slova, matematičke operacije, crtali i pisali prve radove za školske izložbe i takmičenja.

Bili smo i ostajemo opredijeljeni da ovoj časnoj profesiji budemo trajna podrška kakvu oni i zaslužuju”, kaže se u čestitki Vlade KS i Ministarstva odgoja i obrazovanja u povodu Svjetskog dana učitelja.

UNESCO je 1994. godine proglasio 5. oktobar Svjetskim danom učitelja u spomen na isti datum kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja, čiji cilj je bio podizanje svijesti o društvenoj važnosti ove profesije, uz vrednovanja njihovog rada kao važnog nositelja razvoja zajednice i društva.

 

Sretan vam Svjetski dan učitelja!