Čestitka za dan škole JU Srednja mašinska tehnička škola i JU Srednja građevinsko-geodetska škola Sarajevo

Uvažene kolege, dragi naši učenici i poštovani roditelji

posebno sam ponosna da je 02.10.1889.godine, počela sa radom Srednja tehnička škola u Sarajevu. Ova škola je prva škola tehničkog smjera u ovom dijelu Europe. Posebno sam ponosna na činjenicu da trenutno Srednju mašinsko tehničku školu i Srednju građevinsko-geodetsku školu pohađa 132. generacija učenika. Od osnivanja škole, nastavnici i učenici su davali ogroman doprinos u razvoju Grada Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine, a nemjerljiv doprinos su dali u toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i opsadi Grada Sarajeva, kada su svojim znanjem svakodnevno olakšavali vođenje otpora i odbrane Grada i države.

Veliki broj učenika Srednje mašinsko tehničke škole i Srednje građevinsko-geodetske škole Sarajevo je ostvario zavidne karijere u različitim oblastima, te se za ove škole vežu neki od najpriznatijih intelektualaca Bosne i Hercegovine u posljednjih skoro stoljeće i pol. U proteklih 132. godine ove škole su uvijek bile na putu unaprijeđivanja kvaliteta obrazovanja, a o čemu najbolje svjedoče kontinuirani zapaženi rezultati njihovih učenika na međunarodnom nivou.
Znam da smo svi ponosni na tradiciju Srednje mašinsko tehničke škole i Srednje građevinsko-geodetske škole, a poznavajući kvalitete i predanost uposlenika ovih škola, sigurna sam da su škole na ispravnom putu, te da će i u budućnosti zauzimati mjesto najbitnijih srednjih škola Sarajeva, a i Bosne i Hercegovine

Obzirom da je 02.10. bio Dan škole JU Srednja mašinska tehnička škola, a 03.10. JU Srednja građevinsko-geodetska škola Sarajevu, u ime Ministarstva za odgoj i obrazovanje ovom prilikom Vam želim čestitati dan škola, a svima vam želim puno zdravlja, sreće i uspjeha u predstojećem periodu.

Vaša ministrica,
Naida Hota-Muminović