Motivacija, kreativnost i mentalno zdravlje svih učesnika obrazovnog procesa u okviru ovosedmičnih webinara

Motivacija, kreativnost i mentalno zdravlje svih učesnika obrazovnog procesa bile su dominantne teme edukacije putem webinara Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, a koji se realiziraju u saradnji sa UNICEF-om.
Tokom četvrta sedmice online edukacije učesnici su imali priliku poslušati predavanja: „Motivacija i kreativnost u digitalnom okruženju“, „Uticaj pandemije koronavirusa na mentalno zdravlje roditelja, školske djece i omladine“ i „Izrada edukativnog bloga i web stranice na platformi Google for Education“.
Ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota – Muminović obratila se učesnicima prvog ovosedmičnog predavanja i zahvalila se svim nastavnicima i stručnim saradnicima u školama na dosadašnjem radu i trudu te pokazanoj odgovornosti u vremenu kada su postavljeni mnogobrojni izazovi za društvo i obrazovni sektor.
Kreiranje zabavnih igrica poput Escape rooma-a, online puzli, upotreba WIX web editora samo su neki od alata koji u rukama kreativnih nastavnika i profesora poprimaju edukativnu notu. Vodeći učesnike webinara korak po korak nastavnice su pokazale kako na jednostavan i učinkovit način svoje učenike potiču da se više uključe u rad na času. Nastavnice Nermina Usejnovski i Fatima Kličić su ukazale kako treba odvojiti dovoljno vremena da se složi priča i osmisle svrsishodni zadaci koji se potom lako inkorporiraju u određenu igricu poput Escape room-a koja učenicima plijeni pažnju i potiče ih na usvajanje znanja i unapređenje vještina. Dobro osmišljeni zadaci kod učenika potiču razvoj viših kognitivnih nivoa, a rješavanje ovakvih zadataka učenicima daje osjećaj zadovoljstva i motiv za dalji rad.
Drugo ovosedmično predavanje privuklo je posebnu pažnju učesnika s obzirom da je bilo riječ o mentalnom zdravlju nastavnika, učenika i njihovih roditelja. U okviru predavanja Doc.dr.sc.Irma Džambo, dipl. psiholog govorila je o tome šta znači danas biti roditelj i koje su to narušene socijalne i psihološke komponente danas, u doba pandemije, vidljive, te kako se nositi s tim. Profesorica Džambo je istakla kako roditelji sada više nego ikada trebaju podršku stručnih službi kako bi odgovorili novim izazovima. Istakla je kako škola ima ključnu ulogu u prepoznavanju i pružanju prve podrške roditeljima i učenicima, a potom i upućivanje u stručne službe poput centara za mentalno zdravlje pri domovima zdravlja u svakoj općini. Nizom praktičnih savjeta kako kao roditelji i nastavnici razviti plan rada sa djecom, kako planirati školsko i slobodno vrijeme, doc.dr.sc. Irma Džambo je ukazala da je pred nastavnicima težak period, ali da treba ostati fizički zdrav i relaksirati se u skladu sa mogućnostima kako bismo sačuvali i mentalno zdravlje.
Nekada je izrade bloga i/ili web stranice bila vještina samo pojedinih informatički pismenih i vještih profesionalaca. Da je svaki nastavnik u stanju napraviti edukativni blog i web stranicu, sinoćnjim predavanjem je to dokazao nastavnik Said Krantić. Treće ovosedmično predavanje bilo je posvećeno osposobljavanju obrazovnih profesionalaca za izradu edukativnog bloga i web stranice na platformi Google for Education. Koristeći se metodom korak po korak nastavnik Krantić je pokazao učesnicima kako uz samo malo dodatnog truda svaki nastavnik/profesor može unaprijediti svoju informatičku pismenost i časove učiniti interaktivnim, zabavnim i izazovnim.
Ministarstvo za odgoj i obrazovanje djece i mladih Kantona Sarajevo se zahvalilo na učešću velikom broju ljudi zainteresiranih za unapređenje znanja i vještina putem online edukacija.