Održan Sajam srednjih škola

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo otvorila je Sajam srednjih škola, koje resorno ministarstvo organizira u saradnji sa Zajednicom srednjih škola.

Ova jednodnevna manifestacija koja se održala na platou ispred šoping centra Aria (bivši BBI centar), ima za cilj promoviranje srednjoškolskog obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

"Ova manifestacija predstavlja priliku za učenike osnovnih škola, posebno za učenike devetog razreda, da se upoznaju s mogućnostima koje imaju prilikom odabira srednje škole", kazala je ministrica Hota-Muminović, dodavši da se na ovaj način predstavljaju 43 sarajevske srednje škole.

Ministrica je istakla da srednje škole u Kantonu Sarajevo, uključujući gimnazije, stručne i tehničke škole, imaju mnogo mogućnosti i mogu odgovoriti na sve izazove s kojima će se suočiti učenici.

"Osim upoznavanja s mogućnostima obrazovanja u srednjim školama na području Kantona Sarajevo i mogućnostima zapošljavanja nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, Sajam srednjih škola je također prilika da se srednjoškolci druže, vide kako mogu unaprijediti svoje vještine, te ponude dobre prakse drugim učenicima i drugim školama. Jedino tako možemo rasti u dobrom ambijentu i napraviti školu koja će biti najbolje mjesto za rast i razvoj naše omladine, našeg najvrijednijeg resurs", istakla je ministrica Hota-Muminović.

Na sajmu su, pored ministrice Hote-Muminović, i predstavnika iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje, prisustvovali i premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, te ministri Zlatko Mijatović, Admir Katica, Almir Bečarević, Enda Pavić Pečenković, Emir Dedović i Pavle Krstić.