Upis učenika u 1. razred srednje škole nakon završenog 2. konkursnog roka u školskoj 2021/2022. godini

U prvi razred srednjih škola na području Kantona Sarajevo u školskoj 2021/2022. godini, nakon dva konkursna roka, primljena su 3.923 učenika.

Nakon dva upisna roka u srednjim školama ostalo je 340 slobodnih mjesta i to u sljedećim školama: Četvrta gimnazija, Peta gimnazija, Gimnazija Dobrinja, Srednja muzička škola, Srednja mašinska tehnička škola, Srednja škola metalskih zanimanja, Željeznički školski centar, Srednja škola za okoliš i drvni dizajn, Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn, Srednjoškolski centar Vogošća, Srednjoškolski centar Hadžići, Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju.

Učenici koji nisu primljeni niti u jednu srednju školu putem online upisa, dostavljaju lično dokumentaciju samo u školu u kojoj ima slobodnih mjesta, a koje su navedene u spisku u prilogu.
Škola je dužna, u skladu sa čl. 14. Odluke o kriterijima za za prijem učenika u prvi razred srednjih škola Kantona Sarajevo („Službene novne Kantona Sarajevo“, broj: 22/21), izvršiti bodovanje učenika i eventualan prijem dokumenata uz ispunjavanje uslova iz spomenutog člana Odluke. Škola ne može izvršiti upis učenika koji ne ispunjava navedene uslove.

Srednje škole mogu isključivo izvršiti upis učenika koji nisu nigdje primljeni u dva konkursna roka.

U prilogu se nalazi tabela o upražnjenim mjestima u srednjim školama u kojima će se vršiti upis učenika koji nisu primljeni u dva konkursna roka.