Skip to main content

POTPISANI UGOVORI VRIJEDNI VIŠE OD 12 MILIONA KM O SUFINANSIRANJU BORAVKA DJECE U 42 PRIVATNE PREDŠKOLSKE USTANOVE

Ministrica za odgoj o obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović potpisala je danas ugovore  o sufinansiranju boravka djece u privatnim  predškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo za novu predškolsku godinu.

Na ovaj način održan je kontinuitete godišnjeg  sufinansiranja vrtića u trajanju od 12 mjeseci, a koji resorno ministarstvo i Vlada KS provode već nekoliko godina.

„Ove godine ugovore potpisujemo sa 42 predškolske ustanove koje ulaze u ovaj program Vlade. To znači da će djeca imati mjesečno  sufinansiranje u iznosu od 230 KM za 11 mjeseci, a za mjesec august kao 12 mjesec predviđeno je sufinansiranje u iznosu od 115 KM mjesečno. Na godišnjem nivou za realizaciju ovog programa utroše se finansijska sredstva u ukupnom iznosu većem od 12 miliona KM, a koja su obezbijeđena u Budžetu Kantona Sarajevo. Ovaj iznos je povećan u odnosu na ranije jer je došlo do povećanja cijena u privatnim predškolskim ustanovama. Obuhvat djece je zaista veliki, te će ovim programom biti obuhvaćeno oko 5.000 djece“, pojasnila je ministrica Hota-Muminović.

Naglasila je i da se u toku školske godine mogu registrovati nove predškolske ustanove, da je konkurs otvoren  četiri puta u toku školske godine, te da se tako popunjavaju upražnjeni kapaciteti u svim vrtićima u KS.

Adis Vuga, direktor vrtića „Maslačak“, istakao je da ova subvencija izuzetno pomaže kako  roditeljima i tako i samim vrtićima, te da na ovaj način svako dijete dobije šansu na profesionalni odgoj u našim vrtićima.

Vrtić „Sveta obitelj“ koristi oko 165-oro djece, a prema riječima direktorice Maje Grubešić, program sufinansiranja predstavlja velike olakšice za roditelje, pogotovo za porodice koji imaju dvoje i više djece.

„Vjerujemo da će i ova školska godina biti još uspješnija od prethodne  upravo zahvaljujući ovim subvencijama“,  poručila je direktorica Grubešić.