Skip to main content

Ministrica Hota-Muminović posjetila OŠ Podlugovi: Brojni radovi na rekonstrukciji i uređenju centralne i područnih škola, gradi se prvo sportsko igralište, u planu i otvaranje produženog boravka

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Mumunović posjetila je danas Osnovnu školu "Podlugovi" u Ilijašu,  gdje se sastala sa menadžmentom i zaposlenicima škole, kao i predstavnicima Školskog odbora i Vijeća roditelja. Tom prilikom, upriličen je obilazak infrastrukturnih radova na objektu centralne škole koje finansira Ministarstvo, kao i radova na objektu područne škole “Ljubnići”. Razgovarano je i o budućim planiranim projektima, pripremama za novu školsku godinu, te drugim aktuelnim odgojno-obrazovnim temama.  
"Uređenje prostora oko škole, izgradnja školskog igrališta sa savremenom opremom, uređenje parking prostora za uposlenike, opremanje kabineta, samo su neki od radova koje realizujemo u svrhu osiguranja ugodnog i funkcionalnog ambijenta za odrastanje i za rad u ovoj osnovnoj školi. Radove na vanjskom uređenju realizujemo sa Opštinom Ilijaš. Uporedo sa ovim aktivnostima u planu je  dogradnja objekta kao i uređenje postojećeg prostora za produženi boravak učenika, te uređenje školske kuhinje. Zadovoljni smo kvalitetom radova, a sve pohvale idu za direktora škole Edina Šehića i njegov tim, kao i za tehničko osoblje koji vrijedno rade kako bi sve bilo završeno na vrijeme. Zahvalna sam i predsjedniku Vijeća roditelja Osnovne škole 'Podlugovi' Almiru Špiodiću koji je bio uporan i predan u ovom značajnom poboljšanju uslova za učenike i uposlenike”, izjavila je ovom prilikom ministrica Hota Muminović.
Po riječima direktora Šehića, na području Podlugova ne postoji sportsko igralište, te će izgradnja sportske plohe u sklopu škole biti od velikog značaja. 
“To je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji se trenutno realizuje u našoj školi i biće centar okupljanja naše djece. Od velikog je značaja za naše Podlugove, jer, na ovom području koje broji oko 5.500 stanovnika trenutno ne postoji ni jedno sportsko igralište. Izgradnju finansiraju Ministarstvo i Općina sa 477.000 KM, a trebali bi biti završeni do nove godine”, istakao je direktor Šehić.
Sredstvima Ministarstva  tokom školskog raspusta u potpunosti je rekonstruisan i opremljen kabinet Informatike u centralnom objektu škole. Nabavljena je nova oprema, stolovi i klupe, postavljeni su novi podovi, kao i rasvjeta, te uređeni zidovi. U toku je kompletna rekonstrukcija i kabineta Biologije, Fizike i Hemije, za čije opremanje je također osigurano 100.000 KM. Mijenjaju se i elektroinstalacije, postavlja sistem vatrodojave.
Brojni su radovi i na područnim školama, a koji se finansiraju i iz drugih izvora. Tako je kroz projekt energetske efikasnosti izvršeno utopljavanje škola, zamjenom stolarije i uvođenjem centralnog grijanja na pelet,  investirano je u uređenje prostora oko škole, te su realizirane druge značajne aktivnosti u svrhu poboljšanja školskog ambijenta.