Skip to main content

Nakon šest decenija kompletna rekonstrukcija objekta OŠ "Osman Nakaš": Proširen i prostor za produženi boravak, nova fiskulturna sala, uređeni kabineti.

Radove na rekonstrukciji i uređenju objekta OŠ "Osman Nakaš" u Novom Gradu obišli su danas  premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća ove lokalne zajednice Mirzom Selimbegovićem.
Većina radova se privodi kraju ili su već završeni, a finansira ih Kanton Sarajevo višemilionskim sredstvima. 
Premijer Nihad Uk je kazao da se prvi put od izgradnje škole, 1967. godine, ovdje izvode ozbiljni radovi.
"Raduje me da će naši učenici i nastavnici  u Osnovnoj školi 'Osman Nakaš'  imati odlične uslove za rad i boravak. Škola je već dobila proširene kapacitete za produženi boravak učenika,  rekonstruisanu i novoopremljenu školsku kuhinju, parking za uposlenike i roditelje, novu fiskulturnu salu, kao i osvjetljenje za školsko igralište. Privode se kraju i radovi na kompletnoj sanaciji školskih toaleta kao i utopljavanju objekta škole, te postavljanju nove fasade. Pokrenute su i aktivnosti za rekonstrukciju kabineta fizike, hemije i biologije, kao i uređenje prostora za školsku trpezariju", naveo je premijer.
Ministrica Hota Muminović je kazala da se projekt energetske efikasnosti škola i vrtića realizuje kontinuirano u protekle  četiri godine, ali da uporedo s tim aktivnostima, posljednje tri godine Ministarstvo za odgoj i obrazovanje značajno investira u sanaciju i uređenje prostora unutar škola, kao i nabavku opreme, a sve u svrhu poboljšanja uslova za rad i odrastanje.
"Različita je dinamika radova koji se izvode u školama, a što zavisi od mnogo faktora. Nastoji se maksimalno iskoristiti period jula i augusta za građevinske radove, a nije neobično da budu nastavljeni i tokom školske godine. U ovoj školi svi radovi teku ubrzanim tempom. Naprosto, imamo mnogo posla. Prije tri godine, naprimjer, imali smo škole u kojima su otpadali prozori, pa smo to mijenjali, intenzivno krenuli u promjene. Ove godine iz budžeta KS izdvajamo 35 miliona KM na opremanje škola, investiciono održavanje i nabavku materijala. Taj iznos ćemo imati osiguran i u narednim godinama, jer to propisuje novi Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju", istakla je ministrica Hota Muminović.
Kako je navela, kroz planska milionska investiciona ulaganja, u svim školama se vrše ili su već započete aktivnosti na rekonstrukciji kabineta fizike, hemije i biologije, a svaka osnovna škola će imati i specijalizirani kabinet. 
"Projekt opremanja kabineta informatike smo okončali, slijedi zamjena instalacija, nabavka specifičnog namještaja. Radimo veliku transformaciju koncepta školske užine. Promjenili smo Pravilnik, a sada adaptiramo uslove da budu dobri i prilagođeni potrebama djece, kao u razvijenom svijetu", istakla je ministrica.
Predsjedavajući Selimbegović, kao i direktor škole Edin Đedović  zahvalili su Vladi na kontinuiranim ulaganjima u ove projekte i omogućavanju kvalitetnijih uslova za rad i boravak u školama.