Skip to main content

Zaposlenici odgojno-obrazovnih ustanova Kantona Sarajevo po prvi put sistemski učestvuju na međunarodnim stručnim usavršavanjima i konferencijama

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u saradnji s Javnom ustanovom Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, omogućilo je zaposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama da po prvi put sistemski učestvuju na međunarodnim stručnim usavršavanjima i konferencijama.

Danas su ministrica Naida Hota-Muminović i direktorica Instituta Senada Salihović održale sastanak sa zaposlenicima koji su izabrani za učešće na prestižnim međunarodnim konferencijama. Ova prilika je rezultat javnog poziva Instituta, putem kojeg su odabrani najbolji kandidati na osnovu unaprijed definisanih kriterija.

Ukupno 27 zaposlenika iz predškolskih, osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo imat će priliku da sudjeluju na značajnim konferencijama, kao što su “The International Academic Conference on Global Education, Teaching and Learning” u Budimpešti, “International Conference on Social Emotional Learning” u Rimu, te “International Workshop New Trends in Physics Teaching” u Meksiku i drugim.

“Ne možemo se porediti sami sa sobom.  Moramo hvatati korak sa tehnološki razvijenim dijelom svijeta, pratiti trendove i uspostavljati kontakte. Ovo je prvi put da se sistemski pristupa stručnom usavršavanju kroz međunarodne konferencije. Profesionalni razvoj je ključan za održavanje kvaliteta podučavanja i razvoja lidera u obrazovanju. Mi smo ovo prepoznali i odobrena su sredstva u Budžetu za ovakve inicijative", izjavila je ministrica Hota-Muminović.

Ove konferencije omogućavaju učesnicima da steknu nova znanja, usvoje primjere dobre prakse, te uspostave važne međunarodne kontakte, čime se dodatno jača kvalitet obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Stečena iskustva bit će prenesena kolektivima i ostalim zaposlenicima, čime se osigurava širi utjecaj na cjelokupni obrazovni sistem.