Ministarstvo za boračka pitanja KS sufinansira projekt izgradnje Spomen-sobe s muzejom JU Srednja građevinsko-geodetska škola

Interresornom saradnjom Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, potpisan je sporazum po osnovu kojeg će JU Srednja građevinsko-geodetska škola u Sarajevu dobiti Spomen-sobu s muzejom. Riječ je o projektu koji će na osnovu historijskih akata dozvoliti uvid mladima koji pohađaju ovu školu na historijat ustanove, period opsade grada Sarajeva, a kroz njegovanje kulture sjećanja, podsjetit će i na heroje koji su nekada pohađali ovu školu. Naravno, vrata Spomen-sobe s muzejom bit će otvorena i za sve one koji budu izrazili želju da vide pomenutu postavku, a sve u svrhu kvalitetnije edukacije učenika.

Povodom potpisivanja Sporazuma između dva resorna ministarstva i pomenute srednjoškolske ustanove, koja će zajedničkim sredstvima omogućiti realizaciju ovog projekta, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović kazao je kako je ovo jedinstvena prilika da spojimo prošlost s našom budućnošću.

''Prvenstveno bih želio da se zahvalim menadžmentu Srednje građevinsko-geodetske škole, koji su iskazali želju da jedan ovakav projekt ugleda svjetlo dana. Velika mi je čast što mogu da budem dio njegove realizacije. Često naglašavam kako su upravo naši mlađi naraštaji naša prilika za investiciju u budućnost, kako naši heroji i naša odbrana ne bi bili zaboravljeni. Ovakvi projekti su dokaz da samo zajednički moramo raditi na razvijanju svijesti kod mladih ljudi, pamteći i prenoseći. Ovaj projekt predstavlja nastavak jedne izuzetne interresorne saradnje s Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS, na čelu s ministricom Naida Hota-Muminović, čemu svjedoče naše infografike o Devet heroja, te one o našim herionama - ženama borkinjama - dobitnicama najvećih ratnih priznanja 'Zlatni ljiljan'. Ministarstvo za boračka pitanja KS nastavit će i u budućnosti da podržava, ovakve i slične projekte koji za cilj imaju prenošenje istine i znanja našim mlađim naraštajima'', naglasio je ministar Osmanović.

Pored zahvalnosti svima koji su radili na realizaciji ovog važnog projekta, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, istakla je kako ova spomen-soba s muzejom imaju historijsko-edukativni karakter, koji može da posluži kao trajni podsjetnik na period opsade grada Sarajeva.

''Ovim projektom spojili smo pamćenje i znanje, te ostavljamo trajni podsjetnik našim budućim naraštajima na sve one koji su branili i odbranili našu domovinu. Uvijek mi je zadovoljstvo vidjeti mlade ljude involvirane u projekte kulture sjećanja, i voljela bih da i ostale škole na području Kantona Sarajevo slijede ovaj pozitivan primjer”, kazala je ovom prilikom ministrica Hota-Muminović.

Želja i potreba vrijednih učenika JU Srednje građevinsko-geodetske škole za znanjem i kvalitetnim obrazovanjem rezultirala je ovim projektom, koji ustvari predstavlja odličan model nastao u stalnoj težnji za iznalaženjem još boljih rješenja u edukaciji ove djece. Ono što je važno istaći jeste da će Spomen-soba s muzejom biti otvorena i dostupana svim zainteresiranim građanima, a prije svega učenicima osnovnih i srednjih škola kojima će biti omogućeno besplatno razgledanje njene cjelokupne postavke.