Ministrica Hota-Muminović i direktor Kosovac: Dogovoren značajan pomak u interesu roditelja i školske djece

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović sastala se danas s direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Muamerom Kosovcem.

Cilj sastanka je uspostavljanje saradnje u okviru koje će sve srednje škole u Kantonu Sarajevo, direktno ZZO-u elektronski dostaviti jedinstveni spisak učenika. Na osnovu toga, učenici i roditelji u budućnosti neće morati uzimati potvrde iz škola i nositi ih u poslovnice Zavoda, kako bi upisali status osiguranika.

“Ova inicijativa ima potencijal da značajno pojednostavi administrativne procedure za učenike i njihove roditelje, ali i za uposlenike u školama. Ovaj korak prema digitalizaciji i efikasnosti administrativnih procesa ima potencijal da olakša svakodnevni život učenika, njihovih porodica i uposlenika škola, istovremeno osiguravajući ažuriranost i preciznost relevantnih zdravstvenih podataka”, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Kako je naveo direktor Kosovac, realizacijom i ove Zavodove inicijative se želi osigurati kvalitetna i efikasna zdravstvena zaštitu u najboljem interesu osiguranika.

“Opredjeljenje menadžmenta Zavoda je razvoj organizacijske kulture koja promoviše stručnost, kompetencije i profesionalnost. U saradnji s Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS, dogovorili smo da škole dostavljaju elektronski podatke o redovnom školovanju za učenike s napunjenih 15 godina direktno Zavodu. Na taj način će se olakšati procedure roditeljima, učenicima, ali i školama, koje su do sada izdavale veliki broj potvrda o redovnom školovanju”, kazao je direktor Kosovac, te najavio hitnu implementaciju ove inicijative.