Ministrica Hota-Muminović na zatvaranju Ljetnog kampa za nadarene matematičare: BiH stvara čvrste temelje za buduće generacije stručnjaka

Udruženje matematičara Kantona Sarajevo u saradnji s Prirodno-matematičkim fakultetom i institucijama Richmond Park Schools, uspješno je organizovalo "Ljetni kamp za nadarene matematičare 2023". 

Svečano zatvaranje ovog kampa održano je u amfiteatru Richmond Park Schools, uz prisustvo ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Hota-Muminović, te predstavnice Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Sabine Piknjač.

U svom obraćanju na svečanom zatvaranju, ministrica Hota-Muminović je naglasila važnost ovakvih kampova kao ključnog koraka u pripremi učenika za domaća i međunarodna matematička takmičenja.
 
"Na kampu se okupljaju talentovani matematičari iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te se kroz intenzivan rad i razmjenu znanja podstiče njihov akademski razvoj. Cilj je podržati razvoj matematičkih vještina mladih talenata u zemlji. Kroz ovakve inicijative, Bosna i Hercegovina stvara čvrste temelje za buduće generacije stručnjaka koji će doprinijeti razvoju matematike i srodnih disciplina. Ovo je dobra prilika za pripreme za nova takmičenja u znanju, posebno za više nivoe takmičenja", istaknula je resorna ministrica Hota-Muminović.

“Ljetni kamp za nadarene matematičare 2023" okupio je ukupno 130 učenika iz čak 40 gradova širom Bosne i Hercegovine. Većina učesnika, njih 85, prisustvovala je kampu uživo, dok je preostalih 45 učenika pratilo program putem online platformi.
 
Učenici su bili podijeljeni u pet različitih grupa prema nivou znanja: Početna, Srednja,Napredna, Predolimpijska i Olimpijska. 

Ovogodišnji kamp se održavao u periodu od 24. do 30. augusta, pružajući učenicima nezaboravno iskustvo tokom tog perioda. Učenici su imali priliku proći kroz intenzivan program koji je uključivao 24-satno radno vrijeme, četiri provjere znanja, te izuzetno inspirativna predavanja istaknutih stručnjaka iz nauke i prakse o popularnim temama, kao što su Vještačka inteligencija i Kriptografija. 

Ova predavanja su održavali bivši uspješni olimpijci, pojedinci koji su osvojili brojne medalje na međunarodnim takmičenjima, te asistenti s Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.