Ministrica Hota-Muminović u obilasku škola i vrtića prvog dana nove školske godine: Zajedno gradimo svijet kvalitetnijeg obrazovanja

Nova školska godina u Kantonu Sarajevu je započela danas, u školske klupe je sjeo impresivan broj od 53.000 učenika, dok je u predškolske ustanove upisano oko 9.000 djece.

Posebna svečanost obilježila je početak školske godine za prvačiće ilidžanskih osnovnih škola, koja se održala na novom Centralnom trgu Ilidže, s početkom u 11:00 sati.

Ovom centralnom obilježavanju prisustvovali su ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur. 

Ministrica Hota-Muminović je danas, također povodom početka nove školske godine, zajedno sa svojom pomoćnicom za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Lamijom Husić, te Elmom Kico, višom saradnicom, posjetila JU Vrtić "Košuta", OŠ "Malta" i JU Srednjoškolski centar Hadžići.

Zahvaljujući temeljitim pripremama, prvi dan nastave protekao je bez ikakvih problema, što je i sama resorna ministrica potvrdila tokom obilaska škola.

Ovom prilikom, uvjerila se i u konkretna poboljšanja u odnosu na prethodnu školsku godinu, što je rezultat ogromnih napora koje su Ministarstvo i škole ulažile u proteklom periodu.

“Čast je i privilegija poželjeti vam sretan početak nove školske godine, ovo je vrijeme kada se radujemo zajedničkom učenju i rastu, kada zajedno gradimo svijet kvalitetnijeg obrazovanja. Ove godine, više nego ikada do sada, svoju snagu i kapacitete usmjeravamo na našu djecu, uradili smo mnogo toga u prethodnoj godini, u rekonstrukciju i opremanje naših škola je investirano više od 9,5 miliona KM, izdvojili smo 12 miliona KM kako bi finansirali boravak djece u privatnim vrtićima, dali smo besplatne udžbenike za svu školsku djecu, kabineti fizike, hemije i biologije u 25 ustanova zablistati će novim sjajem, kurikularna reforma ide punom parom, itd. Sve ovo je pokazatelj da cijela obrazovna zajednica radi na pozitivnim promjenama”, istaknula je ministrica Hota-Muminović prilikom svog obraćanja u školama.