Ministrice Hota-Muminović i Pavić Pečenković posjetile JU "Porodično savjetovalište"

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović je zajedno s ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Endom Pavić Pečenković prisustvovala sasatanku u JU “Porodično savjetovalište” Sarajevo.

Cilj sastanka, kojem su prisustvovali i Senada Salihović, direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS, uposlenici JU “Porodično savjetovalište” Sarajevo i spomenutog Instituta, bilo je predstavljanje aktivnosti Odjeljenja za prevenciju i ranu intervenciju ove ustanove.

"Preventivne aktivnosti ne samo da pomažu u sprečavanju negativnih ponašanja već i promovišu pozitivne vrijednosti, podržavajući tako izgradnju zdravih i stabilnih zajednica. Kroz edukaciju, podršku i savjetovanje koje pruža 'Porodično savjetovalište', građani imaju priliku razvijati svoje vještine za donošenje boljih odluka, razumijevanje drugih i izgradnju kvalitetnih međuljudskih odnosa, naročito između roditelja i djece", istakla je ministrica Hota-Muminović.

Jedna od važnijih informacija koju je ministrica Hota-Muminović navela tokom prezentacije aktivnosti jeste da su u 2021/2022. godini bila 623 roditelja u preventivnim aktivnostima, a u 2022/2023. taj broj je povećan četiri puta i iznosi 2.510, što je indikator da roditelji trebaju podršku, te da grade povjerenje prema JU” Porodično savjetovalište”.

"Neophodno je da jačamo multisektorske saradnje i institucionalne koordinacije kao glavni parametar za postizanje uspjeha u aktivnostima koje provodi Javna ustanova ‘Porodično savjetovalište’ Sarajevo. Kada institucije djeluju sinergijski i zajedno, njihova saradnja se jasno očituje u rezultatima postignutim putem ovakvih inicijativa", rekla je ministrica Pavić Pečenković.