''Misli na djecu - vozi pažljivo'' : dječija manifestacija za povećanje nivoa saobraćajne kulture u Kantonu Sarajevo

Ministarstvo obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo u subotu, 23. aprila od 11:55 h organizuje manifestaciju "Misli na djecu - vozi pažljivo", u Vilsonovom šetalištu (kod mosta Ars Aevi), povodom Međunarodne sedmice globalne sigurnosti u saobraćaju.
 
Djeca su najranjiviji učesnici u saobraćaju, zbog psihofizičke nedozrelosti, te ih je potrebno posebno i kontinuirano educirati. Obrazovanje i podizanje nivoa svijesti javnosti su jedini dugoročan i siguran način da se poboljša saobraćajna kultura te djeca budu sigurnija. Manifestacijom se želi utjecati upravo na svijest vozača.
 
Manifestacija "Misli na djecu - vozi pažljivo" je osmišljena u osnovnim školama Kantona Sarajevo, uz stručnu podršku i pomoć Odjeljenja za provođenje propisa iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja, Ministarstva obrazovanja i nauke KS.
 
U obilježavanju Međunarodne sedmice globalne sigurnosti u saobraćaju će učestvovati 400 učenika iz sarajevskih osnovnih škola, a Ministarstvo poziva roditelje i djecu da svojim prisustvom zajedno pošalju poruku nesavjesnim vozačima.
 
Manifestaciji će takođe prisustvovati i predstavnici Ministarstava unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Federacije BiH te Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.