Dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu obilježen u Foči, pored zloglasne Sportske dvorane “Partizan”, najvećeg mučilišta žena

Ispred Sportske dvorane “Partizan”, koja je u aprilu 1992. postala najveće mučilište na tlu Evrope za žene, danas je obilježen Dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, pod sloganom “Hrabro i odvažno od Drine do Save”. Foča je prva u Bosni i Hercegovini po broju ubijenih žena u ratu, a preko hiljadu njih je silovano i mučeno.

Delegaciju Vlade Kantona Sarajevo danas su u Foči predvodili ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, te ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović. Današnjem obilježavanju prisustvovao je i direktor JU “Fond Memorijala KS” Ahmed Kulanić.

Seksualno nasilje predstavlja jedan od rasprostranjenijih problema u Bosni i Hercegovini nakon minulog rata, a zajednička poruka nakon današnjeg obilježavanja u Foči jeste da se moraju jačati pravne institucije kako bi žrtve, adekvatnom kaznom za počionioce, dobile barem minimalnu satisfakciju za pretrpljeno. Prisustvo na mjestima zločina jeste i podsjećanje na istinu o događajima koji su se desili tada, a žena koja preživi takav oblik nasilja i danas govori o tome je hrabra i gorda, prkosna heroina, poručeno je danas.

U zloglasnoj sali nekadašnjeg sportskog društva “Partizan” bile su zatočene, mučene, silovane, ubijane, prodavane kao roblje, djevojčice, djevojke i žene Bošnjakinje, a ubijeno je njih 586.

Šesnaest preživjelih žrtava fočanskih logora za žene, svojim svjedočenjima u Hagu doprinijelo je da se istina sačuva, da se ne zaboravi, da se osudi, da bar neki od ovih zločinaca budu kažnjeni.

Njihova svjedočenja pred Haškim tribunalom doprinijela su da ovaj strašni zločin bude po prvi put u historiji presuđen kao zločin protiv čovječnosti u slučaju Kunarac i drugi.

Prisutnima u Foči danas se obratio i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Simbolično, za sve žene koje su u strašnim torturama izgubile svoje živote danas su bačene bijele ruže u rijeku Ćehotinu.