Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski kanton harmonizirali propise o napredovanju i sticanju stručnih zvanja nastavnika

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  Adisa Alikadić-Herić potpisale su Ugovor o priznavanju stečenih stručnih zvanja u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja između ova dva kantona.

Kako je istaknuto, cilj je postizanje ujednačenog pristupa i vrednovanja rada zaposlenih u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja.

“Svaki Kanton donosi vlastiti Pravilnik o napredovanju i sticanju stručnih zvanja nastavnika stručnih saradnika i radnika u obrazovanju. Mi smo danas potpisali ugovor o međusobnom priznavanju stečenih stručnih zvanja u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, jer naprosto svaki pravilnik podrazumijeva isključivo praćenje unutar svakog kantona, unutar jednog obrazovnog sistema. To su posljedice našeg ustavnog uređenja, jer obrazovna politika je u nadležnosti kantona te u tom smislu mi smo omogućili prosvjetnim radnicima iz Bosansko-podrinjskog kantona i Kantona Sarajevo da imaju prohodnost u svojim stručnim zvanjima, bilo da se prijavljuju za posao u Bosansko-podrinjskom kantonu ili u Kantonu Sarajevo. S ponosom možemo reći da smo dali mali doprinos u jednoj vrsti harmonizacije propisa u dva različita obrazovna sistema”, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Nakon potpisivanja sporazuma, ministrica Hota - Muminović je s ministricom Alikadić-Herić, direktoricom Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senadom Salihović i saradnicima posjetila Osnovnu školu “Hrasno”.

Slika