Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS o problemu u OŠ "Skender Kulenović": Vrlo osjetljivo pitanje se mora rješavati na nivou stručne zajednice

Povodom otvorenog pisma roditelja učenika Osnovne škole „Skender Kulenović“ u Sarajevu, u kojem su izrazili zabrinutost za sigurnost njihove djece, zbog neprihvatljivog ponašanja učenice ove škole, oglasili su se iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Iz Ministarstva ističu da su putem Mobilnog stručnog tima za krizne intervencije upoznati sa događanjima u JU Osnovna škola “Skender Kulenović”, u petak 13.10.2023. godine.

“Informisani smo da je škola, u skladu s propisanom procedurom, organizovala multisektorski sastanak na kojem su i druge službe u zajednici upoznate s problemom u JU OŠ 'Skender Kulenović'.Također, prethodne školske godine smo upoznati da je neprihvatljivo ponašanje učenice bilo prisutno i da je škola poduzimala sve propisane mjere u cilju rješavanja navedene problematike. Nije nam poznato koje mjere su poduzimale druge službe zajednice, odnosno Služba socijalne zaštite, Centar za mentalno zdravlje i Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Smatramo da je pitanje vrlo osjetljivo i da se mora rješavati na nivou stručne zajednice i kao takvo se tretirati. Učenici s neprihvatljivim oblicima ponašanja moraju imati osiguranu stručnu podršku i tretman, ali i sigurnost svih članova školske zajednice mora biti osigurana.

Škola nas je obavijestila da će se u utorak, 17.10. 2023. godine u 9:00 sati ponovo organizovati multisektorski sastanak, gdje će sve službe iz zajednice poduzeti mjere, svako iz svoje nadležnosti, u cilju osiguranja zaštite i dobrobiti svih učenika, a i kompletne školske zajednice, te realizirati preporuke u saradnji s roditeljima djeteta”, navode iz Ministarstva.