Skip to main content
Please wait...

MINISTRICA HOTA-MUMINOVIĆ I NAČELNIK ČENGIĆ OBIŠLI RADOVE NA ŠKOLI “EDHEM MULABDIĆ”: RADUJU NAS KONKRETNI REZULTATI, TO NAS MOTIVIŠE DA RADIMO VIŠE I BOLJE

(10, May 2024)

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić obišli su radove na školi “Edhem Mulabdić” u okviru projekta “Energetska efikasnost”. Radove je u potpunosti finansiralo resorno ministarstvo u iznosu od 530.000 KM, a proceduru javne nabavke provela je Općina Stari Grad. 

Ministrica Hota-Muminović izrazila je zadovoljstvo što su rezultati ovih ulaganja već vidljivi.

“Zahvaljujem kolektivu Osnovne škole ‘Edhem Mulabdić’ na čelu sa direktoricom Amelom Avdić, na aktivnom radu na kreiranju zdravijeg i boljeg ambijenta za rast i razvoj naše djece. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje konstantno ulaže u škole, kroz različite projekte i saradnje, između ostalog i kroz saradnju s našim partnerima u radu Općinom Stari Grad i Gradom Sarajevo. Rad na poboljšanju uslova podrazumijeva različite investicije, pa tako i one koje se odnose na ambijent u kojem će se provoditi odgojno-obrazovni procesi, jer našu djecu oblikuju i uslovi unutar kojih se učenje odvija. Izuzetno nas raduje kad vidimo konkretne rezultate našeg rada, oni nas motivišu da radimo više i bolje”, izjavila je resorna ministrica.

Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić je naglasio da Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo za odgoj obrazovanje, Grad Sarajevo i Općina Stari Grad trenutno realizuju projekte obnove i sanacije obrazovnih objekata u vrijednosti od oko sedam miliona KM.

“Osim OŠ ‘Edhem Mulabdić’, radi se i na OŠ ‘Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković’, Srednjoj školi poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti, Ekonomskom fakultetu, vrtiću ‘Agan Bostandžić’ na Širokači. Također, pripremaju se projekti za solarne panele na školama OŠ ‘Vrhbosna’ i na Sedreniku, te za krov sportske sale Prve bošnjačke gimnazije”, izjavio je načelnik.

Objekt Osnovne škole “Edhem Mulabdić” star je 134 godine, što obnovu čini delikatnijom. Trenutno su u toku radovi na novoj fasadi centralnog objekta škole, u prethodnoj godini su promijenjeni svi prozori, te je izvršeno utopljavanje učionica i prostorija unutar škole, uključujući i saniranje podrumskih prostorija. U narednom periodu predstoji sanacija staklene kupole na krovu škole.

Slika