Skip to main content
Please wait...

MINISTRICA HOTA-MUMINOVIĆ I SARAJEVSKI UČENICI DONACIJOM CIPELA PODRŽALI PROJEKT “STAZOM SJEĆANJA”

(27, Mar 2024)

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, zajedno sa učenicima Prve osnovne škole – Ilidža i Četvrte gimnazije Ilidža, danas je donacijom cipela na centralnom trgu na Ilidži podržala projekt “Stazom sjećanja” Memorijalnog centra Sarajevo i Grada Sarajevo.

Ministrica Hota-Muminović tom prilikom naglasila je važnost ovog projekta u kontekstu kolektivnog pamćenja:

“Ovaj simbolički čin polaganja para obuće predstavlja skromni doprinos kolektivnom sjećanju i podsjećanju da su ovim stazama koračali građani i branitelji Bosne i Hercegovine. Ovim činom se bar na tren stavljamo u njihove živote. Kao i mi, to su bili ljudi sa svojim porodicama, profesijama, nadama, željama i planovima, a njihovi životi su naprasno ugašeni uslijed agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Naša zadaća je da njegujemo sjećanje na naše ubijene sugrađane s poštovanjem i ljubavlju, jer njihov otpor i žrtva tada je danas naša sloboda. Ne trebamo izgubiti iz vida da živimo u gradu heroju”, poručila je ministrica Hota-Muminović.

Direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić današnji događaj iskoristio je da ponovo pozove građane da doniraju cipele, da se odazovu i volontiraju na projektu, kako prilikom akcija prikupljanja cipela, tako i 5. aprila, 2024. godine, kada će cipele biti postavljenje Stazom sjećanja, simbolizirajući stope ubijenih građana Sarajeva i poginulih branitelja Armije i MUP-a RBiH.

Slika