Ministrica Hota-Muminović ispratila đake na studijsku posjetu “Od rata do mira”: Investiramo u našu omladinu   

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota Muminović jutros je ispred Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine ispratila učenike prvih razreda srednjih škola na četverodnevnu studijsku posjetu centralnom, sjevernom i zapadnom cijelu Bosne, pod nazivom “Od rata do mira”.   

Ova studijska posjeta jedna je od 14 programskih aktivnosti koje su registrirane u oblasti programa „Kultura sjećanja“, koji se protežu od vrtića pa sve do kraja srednje škole, a realiziraju ga Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS. 

Kako je objasnila ministrica Hota-Muminović, program uključuje obilazak gradova od Sarajeva do Krajine, učenje o memorijalnim centrima, spomeničkim kompleksima, spomenicima, muzejima, bogomoljama, tradiciji i običajima naroda u Bosni i Hercegovini, kao i ostalim čuvarima prošlosti.

Pored edukacije i razvijanja svijesti, ovaj program podrazumijeva proučavanje historijskih činjenica i rekonstrukciju prošlosti kroz organiziranje predavanja, historijskih časova, posjeta i radionica, na bazi obrazovnih materijala, arhivske građe, muzejskih eksponata, dokumenata, fotografija, te audio i videozapisa koji ističu značajne ličnosti i događaje iz bosanskohercegovačke prošlosti.

„Ovo je novi program koji smo pokrenuli od ove školske godine za učenike prvog razreda srednjih škola. Program je prevashodno usmjeren na njegovanje kulture sjećanja, ali uključene su i mnoge druge pismenosti poput poduzetničke ili finansijske, kao i prevenciju nasilja, jer na ovakvim putovanjima djeca njeguju kulturu putovanja, druženja, saradnje... Sigurni smo da na ovaj način investiramo u našu omladinu. Umjesto praznih riječi, odlučili smo se da kroz ova četiri dana intenzivnih aktivnosti našoj omladini pokažemo da nam je stalo do njih, da su nam veoma važni i da želimo izgraditi jake i zdrave ličnosti. Važno nam je i da nove generacije spoznaju blagodati mira i da razumiju da se jedino aktivnim činjenjem možemo nadati sigurnoj i dobroj budućnosti u Bosni i Hercegovini“, navela je ministrica Hota-Muminović. 

Učenici su ovom prilikom izrazili zadovoljstvo što će teoriju u učionici na nekoliko dana zamijeniti praktičnim učenjem na terenu, što će upoznati ovaj dio naše domovine, te učvrstiti prijateljstva s drugarima iz školskih klupa.

Cilj ove studijske posjete, kako su naglasili iz Ministarstva i Instituta, je učenje o kulturno-historijskom i prirodnom naslijeđu Bosne i Hercegovine, te razvijanje i njegovanje kulture sjećanja i kolektivne memorije kod učeničke populacije o periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, odnosno njeno učešće u antifašističkoj borbi tokom Drugog svjetskog rata, kao i na značajne historijske ličnosti iz ovih perioda.

Pored toga, cilj je očuvanje raznolikosti i pluralizma BiH, poticanje dijaloga, te objektivno upoznavanje s historijskim činjenicama s namjerom izgradnje trajnog mira i suživota na ovim prostorima.