Ministrica Hota-Muminović obavila niz razgovora u Beču: Otvaramo nove mogućnosti za naše škole

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović tokom studijske posjete Austriji, a u okviru projekta "SchoolFood4Change" (SF4C), u Beču se susrela s predstavnicima vlasti regija i gradova, menadžmentima školskih zajednica i timovima za podršku uvođenja zdrave prehrane.

Među ostalim, održala je sastanak s članom Vlade Pokrajine Beč i Gradskog senata, gradskim ministrom u Resoru za klimu, životnu sredinu, demokratiju i personal Jürgenom Czernohorszkyijem, te voditeljicom Evropskog ureda u Direkciji za obrazovanje Grada Beča Carolinom Jäckl.

Kako navodi ministrica Hota-Muminović, na ovim susretima prepoznata je važnost međunarodne razmjene za profesionalce u obrazovanju, organiziranje studijskih posjeta za nastavnike i učenike, uspoređivanje obrazovnih politika...

„Za Bosnu i Hercegovinu dolaze ključne godine za približavanje dobrim standardima kvaliteta, posebno u obrazovanju. Istovremeno,  naši domaćini istakli su potrebu da i sami uče i da obogaćuju multikulturalni kontekst Evropske unije koji će omogućiti održivost autentičnosti različitih nacija, religija, uvjerenja, stavova i praksi. Tragom ovih susreta na dobrom smo tragu da otvorimo nove mogućnosti za naše školske zajednice“, navodi ministrica Hota-Muminović.

Kako je dodala, uvjerila se da su naši reformski procesi upravo na liniji očekivanih promjena.

„Kada budemo pristupali Evropskoj uniji jedan od klastera u pregovorima nosi naziv Obrazovanje i kultura. Zato u narednim godinama moramo pokazati snažno opredjeljenje da stalno unapređujemo obrazovne politike i da radimo na ostvarenju velikih ciljeva. Pa ipak, naš najvažniji motiv u tom poslu mora biti opredjeljenje da kreiramo najbolje uslove za našu djecu. Bez djece nema ni države.  Bez kvalitetno obrazovane i vrijednosno senzibilizirane i osviještene djece i omladine,  država može ostati na vjetrometini brzih i velikih promjena“, poručila je ministrica Hota-Muminović.

Kako je zaključila, na tom putu moramo popravljati imidž Bosne i Hercegovine u svijetu, oživjeti prijateljstva i pronaći partnerstva.

Ovom prilikom izrazila je zahvalnost Uredu Grada Beča kako u Sarajevu tako i u Beču, za podršku u realizaciji ovih susreta.