Ministrica Hota-Muminović posjetila OŠ "Skender Kulenović": Obnovljeni kabineti, nabavljena nova informatička oprema, gradi se lift za djecu s poteškoćama u razvoju

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović posjetila je Osnovnu školu "Skender Kulenović" na Dobrinji. Tom prilikom s direktoricom Elvedinom Begić obišla je obnovljene kabinete za hemiju, fiziku i biologiju, informatiku, učionice razredne nastave, zbornicu, biblioteku i salu.

Ministarstvo je već ranije investiralo u nabavku 16 novih računara i unapređenje 20 postojećih računara, čime je znatno poboljšana računarska oprema i infrastruktura škole.

Jedan od razloga posjete bilo je i potpisivanje ugovora između direktorice Begić i izvođača radova o izgradnji lifta za djecu s poteškoćama u razvoju. Ukupan iznos projekta je 64.500 KM, što u potpunosti finansira Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, dok je za izvođenje radova škola samostalno provela postupak javne nabavke.

„Posjeta Osnovnoj školi 'Skender Kulenović' jasno pokazuje našu posvećenost poboljšanju obrazovnih uslova za sve naše učenike. Naš cilj je prilagoditi škole tako da odgovaraju potrebama svih učenika, bez obzira na njihove različitosti. Radimo na tome da svako dijete, uključujući i one s poteškoćama u razvoju, ima jednaku priliku za učenje i razvoj. Ova posjeta i potpisivanje ugovora za izgradnju lifta za djecu s poteškoćama u razvoju su koraci u pravom smjeru, ali imamo još puno posla“, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Govoreći o inkluziji, direktorica Begić je navela da se škole trebaju prilagođavati potrebama sve djece, a ne samo one koja se mogu lako uklopiti u postojeći sistem.

Ministrica je ovom prilikom čestitala vrijednom kolektivu Osnovne škole „Skender Kulenović“ što svojim posvećenim pristupom čine da ova škola nije samo škola, već, kako je rekla, ona je i kuća.