Ministrica Hota-Muminović predvodila delegaciju KS u posjeti Srebrenici i Memorijalnom centru

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović danas je s direktorima osnovnih i srednjih škola, predstavnicima Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje KS, te saradnicima iz Ministarstva posjetila Memorijalni centar u Srebrenici.

Delegacija Kantona Sarajevo, s direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem, obišla je mezarje u Potočarima, posjetila je stalnu postavku "Koracima onih koji (ni)su prešli" u Memorijalnom kompleksu, te obišla Internatski smještaj za djecu u Potočarima i Dom za starija lica "Hatidža Mehmedović", gdje je upriličeno druženje i  razgovar s majkama smještenim u domu.

"Posjeta stalnoj postavci 'Koracima onih koji (ni)su prešli' u Memorijalnom kompleksu bila je duboko emotivan trenutak. Osjećala sam teret odgovornosti da se sjećamo i učimo iz prošlih grešaka kako bismo zajedno gradili bolju budućnost. Važno je da osiguramo da sjećanje na počinjene zločine ne izblijedi i da se zlo nikada više ne ponovi. Dolazak u Potočare za nas je kao dolazak kući - dio našeg bića uvijek je ovdje", istakla je ministrica Hota-Muminović.

Ova posjeta je bila prilika za razgovor s direktorm Suljagićem o modelima i načinu izučavanja genocida u Srebrenici.

"Ono što stoji danas pred vama jeste jedan dodatak udžbeniku, odnosno prijedlog pristupa izučavanju genocida u obrazovanju djece i mladih u našoj zemlji. Želimo uvrstiti priču o Srebrenici i izučavanje genocida u kurikulum osnovnog i srednjeg obrazovanja naše zemlje. Kao direktor ove institucije zahvalan sam ministrici Hota-Muminović i Ministarstvu obrazovanja Kantona Sarajevo na otvorenosti i spremnosti za saradnju. Ostaje nam da do početka drugog polugodišta, nakon januara imamo sve spremno što se tiče same realizacije onoga o čemu smo danas razgovarali",  istakao je direktor Suljagić