Skip to main content
Please wait...

NAIDA HOTA-MUMINOVIĆ NA MANIFESTACIJI POVODOM OBILJEŽAVANJA 6. APRILA: “SARAJEVO JE U KLJUČNIM TRENUCIMA BIRALO PRAVU STRANU HISTORIJE”

(3, Apr 2024)

Povodom obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva, u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine danas je upriličen koncert učenika muzičkih škola pod nazivom “Sarajevo-ljubavi moja”, kao i izložba likovnih radova srednjoškolaca pod nazivom “Mladi voljenom gradu”.

Svečanu manifestaciju otvorila je ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

"Učenici na ovaj način proslavljaju Dan grada Sarajeva i s ljubavlju pristupaju ovom zadatku. Kad se uzme u obzir da su iza njih sati vježbanja i rada, može se zaključiti da je ovo vjerovatno jedan od najljepših načina kako našem gradu poželjeti sretan rođendan. Kroz ovakve manifestacije, ali i manifestacije kulture sjećanja i pamćenja, nastojimo dodatno njegovati i podizati svijest učenika da je naš grad zapravo veliki heroj koji je dao značajan doprinos univerzalnoj, svjetskoj baštini u kontekstu pravih vrijednosti. Ne treba zanemariti da je Sarajevo u ključnim trenucima biralo pravu stranu historije, kako za vrijeme antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, tako i u proteklom periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu”, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Drektorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senada Salihović naglasila je da Institut već drugu godinu, zajedno sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje, na ovaj način obilježava dan oslobođenja grada Sarajeva.

“Naša djeca mnogo znaju o 6. aprilu, a ova manifestacija je njihov doprinos i način da svome gradu odaju priznanje“, kazala je direktorica, ističući da u programu učestvuje160 učenika.

Prisutne je ovom prilikom pozdravio i dogradonačelnik Grada Sarajeva Samir Avdić, izrazivši zadovoljstvo što je obilježavanje ovog važnog dana za historiju Sarajeva počelo upravo onim čime se Sarajevo branilo kroz historiju – umjetnošću.

Slika