"Naše nebo izvrsnosti": Promovisani najuspješniji učenici s takmičenja u školskoj 2022/2023. godini

Svečana manifestacija "Naše nebo izvrsnosti" održana je danas u hotelu "Hills" u Sarajevu, kako bi se promovisali najuspješniji takmičari i takmičarke za ostvarene rezultate na federalnom, državnom i međunarodnom nivou za školsku 2022/2023. godinu.

Ovom značajnom događaju je prisustvovala ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

“Imali smo priliku upoznati najuspješnije učenike – takmičare koji su Kanton Sarajevo, ali i Bosnu i Hercegovinu, ponosno predstavljali na takmičenjima širom svijeta. Njihovi izvanredni rezultati su učinili da Bosnu i Hercegovinu zapamte u zemljama poput Indonezije, Albanije, Turske, Slovenije, Japana, Švedske, Srbije, Mađarske, Gruzije i Francuske. Ovi rezultati nisu samo brojke i statistike, to su priče o upornosti, nadi i snazi. Neka nas uspjesi ovih mladih talenata inspirišu i motivišu da podržimo buduće generacije na njihovom putu prema izvrsnosti“, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Ove godine, ukupno 222 učenika iz osnovnih, srednjih i muzičkih škola Kantona Sarajevo su ostvarili izuzetne rezultate na federalnom, državnom i međunarodnom nivou, takmičeći se u osam različitih predmeta/oblasti: Matematika, Informatika, Fizika, Islamska vjeronauka, Geografija, Njemački jezik, STEM i takmičenjima za učenike muzičkih škola.

Najuspješniji takmičari za školsku 2022/2023. godinu Azra Planja iz Prve bošnjačke gimnazije i Benjamin Mujkić iz Druge gimnazije održali su inspirativne govore, dijeleći svoje priče o postignućima i vizijama za budućnost.

Učenici koji su postigli izvanredne rezultate na takmičenjima bit će nagrađeni novčanim nagradama. Osim takmičarskog dijela, manifestacija je obuhvatila i izvanredne muzičke i baletske izvedbe mladih talenata, čime je prikazana raznolikost i bogatstvo obrazovanja u Kantonu Sarajevo. Mladi talenti poput Haruna Durakovića, Matea Bojanića, Esme Alagić i Husejna Barjaktarevića su svojim izvedbama oduševili prisutne.

Praksa nagrađivanja najizvrsnijih učenika - takmičara uvedena je na inicijativu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića. Ministarstvo je u potpunosti finansijski podržalo odlazak učenika na međunarodna takmičenja.