Skip to main content
Please wait...

NOVE MEDALJE ZA NAŠE UČENICE

(20, Apr 2024)

Na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke - EGMO 2024, koja se ove godine održala u periodu od 11. do 17. aprila 2024. godine u gradu Tskaltubo u Gruziji, predstavnice Bosne i Hercegovine, matematičarke iz Sarajeva, osvojile su značajne medalje i priznanja. Učenica Asja Ćatić iz Druge gimnazije Sarajevo osvojila je srebrnu, učenica Emina Hasanbegović iz Richmond Park College-a osvojila je bronzanu medalju, dok su učenice Sara Smajić iz Richmond Park College-a Sarajevo i Ilma Čeljo iz Druge gimnazije Sarajevo osvojile počasne pohvale. 

Ekipa koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu na ovoj evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke odabrana je na Izbornom takmičenju za EGMO 2024, održanom na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu i na Prirodno matematičkom fakultetu u Banjoj Luci. Učenice su otputovale na Olimpijadu u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo, a uz finansijsku podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. 

Tim povodom, resorna ministrica Naida Hota-Muminović izrazila je iskrene čestitke učenicama, cijelom timu i roditeljima na izvrsnim rezultatima.

„U kontinuitetu djelima pokazujemo odlučnost u podržavanju naše djece i mladih ljudi na putu ka izvrsnosti. Ulaganje u njihovo obrazovanje je sigurna putanja ka napretku cjelokupne društvene zajednice i njegovanju univerzalnih vrijednosti. Rezultate već vidimo. Iskrene čestitke našim sjajnim matematičarkama, lideru i zamjeniku lidera Amaru Kuriću i Zenanu Šabancu koji su naše takmičarke pratili na EGMO 2024, čestitke Udruženju matematičara KS, nastavnicima koji su prepoznali talent i radili s učenicima i naravno roditeljima naših učenica“, istakla je ministrica Hota-Muminović. 

Slika