Obilježavanje Svjetskog dana učitelja: Ministrica Hota-Muminović ističe značajnu ulogu nastavnika u društvu

Povodom Svjetskog dana učitelja, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović ističe ključnu ulogu obrazovanja i nastavnika u oblikovanju društva. 

Dan učitelja, koji se svake godine obilježava 5. oktobra, prilika je da se oda priznanje plemenitoj nastavničkoj profesiji i razmisli o njezinom utjecaju na društvo i pojedince.

"Obrazovanje ima transformacijsku ulogu kako za pojedince tako i za društvo u cjelini. Ono oblikuje građane, utječe na društveni, ekonomski, demokratski i kulturni angažman, socijalnu koheziju i blagostanje. Učitelji i nastavnici igraju ključnu ulogu u pripremi pojedinaca za život u savremenom svijetu.

Svijet obrazovanja suočava se s brojnim promjenama, a to utječe na zahtjeve i odgovornosti nastavnika. Stalne inovacije i izazovi mijenjaju i samu prirodu nastavničke profesije. Nastavnici moraju olakšati stjecanje ključnih kompetencija i vještina učenika kako bi ih pripremili za buduće nepoznate poslove, poticali društvenu odgovornost i građanski angažman, prenosili ljudske vrijednosti i potpomagali osobni razvoj učenika", navodi ministrica Hota-Muminović.

Naglašava i ključnu ulogu za postizanje uspješnih ishoda učenja, te dodaje da njihovo stručno znanje, entuzijazam i predanost igraju ključnu ulogu u napretku učenika.

"Nastavnici se suočavaju s mnogim izazovima, uključujući ravnotežu između različitih aspekata svog rada, pružanje podrške učenicima, stručno usavršavanje i održavanje kvalitete poučavanja. Osim toga, moraju se prilagoditi raznolikosti učenika kako bi promovirali inkluziju i jednakost. Profesionalni razvoj i veća autonomija nastavnika ključni su za unapređenje odgoja i obrazovanja. Oni moraju aktivno sudjelovati u oblikovanju obrazovnih politika kako bi uspješno implementirali promjene i inovacije u svom radu.

Dignitet nastavničke profesije, također, je od iznimne važnosti, jer utječe na privlačnost profesije i zadržavanje nastavnika. Podrška učiteljima i nastavnicima, razumijevanje njihovih potreba i osiguravanje povoljnih uvjeta rada ključni su za očuvanje dostojanstva nastavničke profesije”, naglašava ministrica Hota-Muminović.

I ovom prilikom, još jednom poziva na afirmaciju nastavničke profesije i kontinuiranu podršku, kako bi se vratio dignitet ovoj ključnoj profesiji koja oblikuje društvo i svijet u kojem živimo, te se zahvaljuje svim nastavnicima na njihovom neprocjenjivom doprinosu.