Skip to main content
Please wait...

Političar na jedan dan: Učenici osnovne škole posjetili Kanton Sarajevo

(7, Mar 2024)

U okviru projekta „Političar na jedan dan - upoznajemo ustavno i zakonodavno uređenje naše domovine“, predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović ugostili su 12 učenika Osnovne škole „Hilmi ef. Šarić“ Tarčin, koji su stigli u pratnji voditeljice projekta, pomoćnika direktora i asistenta u nastavi. 

Ministrica i predsjedavajući Skupštine upoznali su učenike sa svojim profesionalnim putem, poslušali njihove ideje, odgovorili na postavljena pitanja, te im kroz praktične primjere ukazali na razlike između zakonodavne i izvršne vlasti, stavljajući akcen.t na važnost kontinuiranog rada.

"Zakonodavna vlast kreira zakone, izvršna izvršava programe rada u skladu sa zakonima. Cilj mi je bio da vidite mjesto na kome radimo. To nije palača, već radni, kancelarijski prostor. Ovo je ustvari vaša fabrika u kojoj nastaju svi vaši ishodi, pohodi, izleti, nastavni planovi i programi, utakmice, turniri, odavde sve kreće i ovdje se sve zgotovi. Naravno, taj proces podržava veliki broj ljudi, bilo da rade u Ministarstvu ili u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja. Onda, kad mi to pustimo do škola, tek kreće pravi posao. Potrebno je sve navedeno, uz pomoć prosvjetnih radnika staviti u pogon, pokrenuti, učiniti dostupnim učenicima", izjavila je resorna ministrica Hota-Muminović, izražavajući uvjerenje da će u budućnosti vidjeti neke od posjetitelja u ulogama nositelja značajnih, pozitivnih promjena u našem društvu. 

Predsjedavajući Okerić naglasio je važnost konstantnog, odgovornog rada i hrabrog istrajavanja u aktivnostima koje garantuju napredak za cjelokupnu društvenu zajednicu, te objasnio učenicima na koji način Skupština donosi odluke koje se odražavaju na učenike i škole. 

"Naši vrijedni ministri i ministrice pripremaju zakone kojim uređuju određene oblasti u našem društvu, kao što su obrazovanje, zdravstvo, socijalna politika, sigurnost. Potom predlažu zastupnicima u Skupštini da se zakoni unapređuju ili da se donose novi ukoliko ta oblast nije pokrivena nekim zakonskim propisom", objasnio je predsjedavajući Okerić.

Učenici su posjetili i skupštinsku salu, gdje su vodili konstruktivan razgovor o mogućnostima unapređenja i inicijativama vezanim za njihovu školu. 

Slika