Premijer Uk: Negiranje genocida nas motiviše da još više energije i resursa usmjerimo u Srebrenicu

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine KS Vibor Handžić, te ministri u Vladi KS Naida Hota-Muminović, Darja Softić Kadenić, Adnan Šteta i Pavle Krstić prisustvovali su u Potočarima obilježavanju 28. godišnjice genocida u Srebrenici.

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, na kolektivnoj dženazi su ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida. Među njima je i nekoliko maloljetnika - najmlađa žrtva je imala 15 godina, a najstarija je u trenutku ubistva imala 65 godina.

Premijer Uk poručio je da negiranje genocida koje se i danas dešava, posebno od političkih lidera iz Republike Srpske, ne doprinosi pomirenju i ekonomskom napretku.

"Imam osjećaj da se posljednjih godina tenzije podižu i zloupotrebljavaju, posebno iz Republike Srpske, odakle se i dalje negira genocid. Vidjeli ste šta se desilo na sastanku lidera političkih partija u Konjicu i na koji način je Milorad Dodik govorio o Srebrenici i o genocidu. To me kao građanina BiH užasava, jer time ne idemo ka pomirenju i ekonomskom napretku, već konstantno stagniramo. Sve to me kao premijera Kantona Sarajevo dodatno motiviše da još više energije, finansija, ljudskih resursa usmjerimo u Srebrenicu, kako bi zaštitili sjećanje na žrtve koje su ovdje ubijene, te oživimo ovaj kraj kroz ulaganje u infrastrukturu i održivi povratak", rekao je premijer Uk.

Prošle godine Skupština KS usvojila je Zakon o posebnim programima Kantona Sarajevo za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN "Srebrenica", kojim je predviđeno osnivanje Ureda Vlade Kantona Sarajevo za podršku Srebrenici, kao organa koji bi provodio navedene mjere, sa sjedištem u Srebrenici i kancelarijom u Sarajevu.

Kako je naveo premijer Uk, Vlada KS se ovim zakonom obavezala da će svake godine dva miliona KM izdvojiti na aktivnosti za održivi povratak, razvojne projekte i obnovu u Srebrenici.

"Teret obilježavanja genocida u Srebrenici, rad na održivom povratku u ovo i okolna mjesta ne smije samo da nosi Kanton Sarajevo, koji izdvaja daleko više od svih drugih kantona. Prošle sedmice raspisali smo konkurs za direktora Ureda za podršku Srebrenici, kako bi se aktivirala sredstva od dva miliona KM. Osim toga, Vlada KS je finansijski i na sve druge načine pomagala povratničku populaciju, a u kontaktu sa Srebreničanima vidjeli smo da oni jako cijene napore koje Kanton Sarajevo ulaže. Naravno da uvijek može bolje i više, ali u kontekstu Srebrenice jako smo osjetljivi i nastojimo da sve zahtjeve ispratimo na najbolji način", rekao je premijer Uk.