Rekonstruisano i opremljeno 35 školskih kuhinja, uz visoke higijenske standarde za pripremu zdravstveno ispravnih obroka

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo tokom prošle i ove godine uspješno je provelo projekte rekonstrukcije i opremanja školskih kuhinja u 35 osnovnih škola.

Ovi projekti uključivali su temeljne rekonstrukcije objekata, nabavku profesionalnog inoks kuhinjskog namještaja i montažu kuhinjskih aparata. Paralelno s tim, formirani su školski HACCP timovi u svakoj od ovih škola, a završena je i HACCP edukacija, uz uspostavljanje neophodne prateće dokumentacije. Trenutno se provodi dodatna intenzivna obuka školskih HACCP timova.

Do kraja godine, planirana je implementacija ovog projekta u svim školama, što će rezultirati modernizacijom svih kuhinja u osnovnim školama koje nude produženi boravak i ishranu učenika.

Kako su istakli iz resornog ministarstva, ovim projektom su je postignuti značajni ciljevi.

Tako su rekonstrukcijom školskih kuhinja stvoreni osnovni uslovi za implementaciju i uspostavu sistema koji garantuje da hrana koja se služi učenicima bude zdravstveno ispravna. Takođe, kuhinje su opremljene odgovarajućom i ispravnom profesionalnom opremom, te su značajno unaprijeđeni higijenski standardi u školskim kuhinjama.

Važno je istaći da su sada školski HACCP timovi educirani i sposobni da pažljivo prate rad školskih kuhinja i ispravnost postupaka u vezi s pripremom hrane.

"Na završnom događaju koji je planiran za kraj godine, namjeravamo sumirati sve postignute rezultate ovog projekta, analizirati trenutno stanje i uručiti potvrde o uspešno završenim obukama, u prisustvu timova iz svih 20 škola koje su aktivno učestvovale u projektu”, istaknula je ministrica Hota-Muminović, te najavila u narednoj godini nastavak projekta i u osnovnim školama koje trenutno ne nude produženi boravak, a gdje je planirano da se oni obezbijede.