Sarajevski đaci danas gledali dokumentarac "Ljubav prema knjigama: Priča o Sarajevu"

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci danas je za oko 1.000 učenika devetih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola iz Kantona Sarajevo organizirano više projekcija dokumentarnog filma "Ljubav prema knjigama: Priča o Sarajevu".

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS ove projekcije organizirao je u saradnji s Gazi Husrev-begovom bibliotekom, a u okviru višednevne manifestacije "Pamćenje svijeta – otrgnuto od zaborava".

Prije prve projekcije filma prisutnima su se obratili ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović, direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Senada Salihović i direktor Biblioteke Osman Lavić, koji su potom s učenicima pogledali ovu emotivnu priču.

“Draga djeco, želim s vama podijeliti važne priče i lekcije iz naše prošlosti, koje su ključne za našu budućnost. Učite iz primjera i pogledajmo kako je Sarajevo pokazivalo izvanredne primjere suživota. Kada su Jevreji bili protjerani iz Španije u 15. stoljeću, Sarajevo je otvorilo svoja vrata i toplo ih prihvatilo. Oni su postali naši sugrađani i donijeli su sa sobom Hagadu, koju i danas zajedno čuvamo u Zemaljskom muzeju. Čuvali smo je kroz razne nedaće poput poplava, granatiranja, ratova i političkih kriza, čuvali smo Hagadu, našu zajedničku baštinu. To je nešto na što možete biti ponosni, jer pokazuje da smo bili na pravoj strani historije.  Također, važno je istaknuti hrabrost Sarajeva tokom Drugog svjetskog rata. Naši preci odabrali su antifašističku borbu, čime su pokazali da su bili na pravoj strani historije”, poručila je ministrica Hota-Muminović.

Kako je dodala, tradicija biranja prave strane historije nastavljena je i dalje.

“Naša posvećenost odgoju, obrazovanju i moralnim vrijednostima ključni su za prave izbore. Nikakvi svijetleći tornjevi u entitetu RS na Trebeviću ne mogu pomutiti istinu. Istina je na našoj strani. Dokazi, presuđene činjenice  pokazuju da je s tih brda vojska RS ispaljivala granate i uništavala kulturne spomenike poput biblioteka, bolnica, škola i drugih civilnih objekata. Ovdje se nalazimo u hramu znanja, u jednoj od najstarijih biblioteka u Evropi, gdje su se školovali i vaši preci. To je nešto čime se trebate ponositi i što trebate poštovati”, istaknula je ministrica Hota-Muminović.

Direktorica Salihović izrazila je ponos što se ova izvanrednu manifestaciju odvija u predivnom prostoru Gazi Husrev-begove biblioteke održava drugu godinu za redom.

“Ovo je posebna prilika da zajedno stvaramo prostor za učenje i dijeljenje vrijednih lekcija koje će oblikovati buduće generacije”, poručila je direktorica Salihović.