U Sarajevu održana konferencija „Genocid u Srebrenici: Od sudnice do učionice“

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović danas je prisustvovala konferenciji pod nazivom „Genocid u Srebrenici: Od sudnice do učionice“, koju je u Sarajevu organizirao Fond memorijala KS u saradnji s Programom Mehanizma za informisanje zajednice pogođenim sukobom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove i Centrom za postkonfliktna istraživanja.

„Važno je da radimo na očuvanju uspomene i sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti i genocida.  To dugujemo žrtvama, ali i nama samima. Moramo raditi na razvoju održive, svjesne zajednice i pojedinaca. Naši učenici moraju imati razvijenu pismenost o budućnosti, da znaju donositi etične odluke i da budu otporni na nedaće u vremenima koja dolaze“, navela je ministrica Hota-Muminović, koja je bila jedna od panelistica.

Direktor Fonda memorijala Kantona Sarajevo Ahmed Kulanić kazao je da konferencijom žele na objektivan način, sudski utvrđenim činjenicama i sudskim presudama ponuditi novi okvir proučavanja i suočavanja s prošlošću u BiH tokom rata.

“Na taj način želimo ponuditi novu platformu učenicima koji će moći da objektivno sagledaju prošlost i da donosu svoj sud o tome, rekao je Kulanić.

Prisutnima na konferenciji su se obratili i Kada Hotić iz Pokreta „Majke enklava Srebrenice i Žepe“, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Graciela Gatti Santana i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Vibor Handžić.

Osim predstavnika Ministarstva za obrazovanje i odgoj Kantona Sarajevo, konferenciji su prisustvovali i predstavnici UN-a, OSCE-a, Evropske asocijacije edukatora historije (EUROCLIO, Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS...