Unapređenje ukupnog školskog života i podrška učenicima kroz vannastavne i posebne programe

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo jučer je dodijelio certifikate vanjskim saradnicima za vannastavne i posebne programe.

Oni će biti u sastavu timova koji će ciljano, sistemski i na standardiziran način raditi sa svim učenicima određenog razreda kroz aktivnosti vannastavnih i posebnih programa.
Radeći na promoviranju kulture sjećanja, ekologije, finansijske pismenosti, prevencije nasilja, prevencije ovisnosti, što su i nazivi programa čiju je realizaciju pokrenuo Institut s namjerom za unapređenje ukupnog školskog života.

Institut je s ovim ciljem, u saradnji sa Vladom KS, kreirao cijeli set programa. Ove godine su odabrane 32 aktivnosti kojima se, kako je izjavila ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović, nastoje obogatiti sadržaji i pomoći učenicima da razviju kompetencije koje su im potrebne da budu otporni na sve ono što ih okružuje, da budu aktivni građani Bosne i Hercegovine, kao i da daju svoj doprinos u izgradnji dobrog društva.

Iz Instituta su poručili da na ovaj način žele graditi autentičnu i jaku obrazovnu zajednicu koja stalno uči i unapređuje se.

Realizacija programa podržana je iz Budžeta Kantona Sarajevo.