Obilježena 31. godišnjica masakra u Ferhadiji: U redu za hljeb ubijeno 26 Sarajlija

Delegacija Kantona Sarajevo koju su činili ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, ministrica pravde i uprave Darja Softić Kadenić i zastupnik u Skupštini KS Irfan Čengić položila je danas cvijeće i odala počast na mjestu masakra u ulici Ferhadija. 

Na tom mjestu je prije 31 godinu sa agresorskih položaja ispaljena minobacačka granata kalibra 82 mm od čijeg je rasprskavajućeg dejstva smrtno stradalo 26, a teže i lakše ranjeno 108 naših sugrađana. 

Bilo je to prvo masovno stradanje civila u opkoljenom Sarajevu tokom agresije na BiH.

U redu za hljeb ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri – Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić – Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Ministrica Pavić Pečenković rekla je da je tog kobnog dana, koji je bio samo jedan u nizu 1.425 dana opsade, 26 porodica je izgubilo svoje najmilije, a preživjelima je ostala vječna uspomena na strahote tih dana.

"Ali ni taj zločinački čin nije uspio da ubije duh Sarajeva. Građani i građanke ovog grada su u vrijeme najvećih iskušenja svojim primjerom pokazali šta znači zajedništvo, tolerancija, ponos, prkos i istrajnost, kroz ustrajavanje na idejama suživota na čijim temeljima danas ovdje ponosno stojimo. Danas, 31 godinu od jednog od najstrašnijih stradanja civila, okupili smo se ovdje da u ime onih koji su taj dan izgubili svoje živote, skupa s vama koji ste preživjeli, podsjetimo da nikada neće biti zaboravljeni. Ostajemo u obavezi da pamtimo i sjećamo se naših žrtava, te da nikada ne odustajemo od traženja i iznošenja istine i pravde. Pamtit ćemo dostojanstveno i zauvijek", kazala je Pavić Pečenković.

Dodala je i kako su svi okupljeni danas na mjestu stradanja naših sugrađana tu da čuvaju istinu od zaborava, kao i da kulturu sjećanja kao obavezu prenosu na mlađe generacije. 

"No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajati na idejama na kojim Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije", zaključila je Pavić Pečenković.

Na mjesto ubistva Sarajlija cvijeće su položili rodbina i prijatelji, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, delegacije Grada Sarajeva, sarajevskih općina, Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, te drugi brojni predstavnici vlasti, organizacija i udruženja.