ODRŽANA MANIFESTACIJA "NAŠE NEBO IZVRSNOSTI": DODIJELJENE ZAHVALNICE I DIPLOME, ISKAZAN PONOS I ZAHVALNOST NAJBOLJIM UČENICIMA IZ KS

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo zajedno s Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS organiziralo je svečanu manifestaciju pod nazivom "Naše nebo izvrsnosti". Ovom prilikom, uručene su diplome učenicima i zahvalnice nastavnicima za njihove izvanredne rezultate ostvarene na kantonalnim takmičenjima u školskoj godini 2022/2023.

Na takmičenjima općinskog i kantonalnog nivoa učestvovalo je ukupno 3.673 učenika, od čega 2.327 učenika osnovnih škola i 1.346 učenika srednjih škola, a neki od njih plasirali su se na više nivoe takmičenja sve do međunarodnih olimpijada.

Manifestacija je održana u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko" i okupila je više od 500 sudionika, među kojima su bili učenici i njihovi roditelji, nastavnici, školski menadžmenti.

Prisustvovali su joj, pored predstavnika organizatora resorne ministrice Naide Hota-Muminović i direktorice Instituta Senade Salihović, i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, dopredsjedavajuća Jelena Pekić, zastupnica Kristina Petrović, ministri unutrašnjih poslova Admir Katica i za boračka pitanja Omer Osmanović, prorektorica Dženana Husremović, predstavnici Vijeća roditelja KS i opština, kao i mnogi drugi gosti.

Ministrica Hota-Muminović se zahvalila učenicima, direktorima, nastavnicima, te im čestitala na predanom i kreativnom radu.

„Osim predanog vježbanja važno je da našu djecu stalno upućujemo ka pravim vrijednostima, da ih opremimo dobrim, jakim karakterom. Danas promoviramo i snage karaktera: pravednost, humanost, mudrost i znanje, umjerenosti, transcendentnost i odvažnost. Pripremamo nove generacije za vrijeme koje dolazi i jedni drugima smo saveznici“, istaknula je ministrica Hota-Muminović.

U okviru ove manifestacije prisutni su uživali u izvedbama glazbenih numera koje su izveli Mješoviti hor JU Treća Gimnazija Sarajevo i Orkestar JU Srednja muzička Škola.

Predsjedavajući Okerić je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku prisustvovati promociji izvrsnih učenika u različitim oblastima.

„Prije dvije godine u saradnji s ministricom Naidom Hota-Muminović realizovana je moja inicijativa da se finansijski podrže izvrsni učenici, kako bi pokazali našu jasnu sistemsku opredijeljenost u promociji rezultata rada naših uspješnih učenika. Naši vrijedni učenici i njihovi profesori-mentori zaslužuju podršku koja im je neophodna da bi mogli razvijati ljubav prema nauci i predstavljati našu državu širom svijeta. Kanton Sarajevo mora biti pokretač značajnih promjena na svim poljima bitnim za društvenu zajednicu i razvoj, te služiti kao primjer drugima.
Naša je obaveza staviti sve resurse na raspolaganje kako bismo pružili potrebnu podršku nadarenim učenicima. Izuzetno smo ponosni i zahvalni našim učenicima i nastavnicima na dosadašnjem angažmanu i predstavljanju Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine na polju znanja i nauke”, naveo je predsjedavajući Okerić.

Slika