Poruka ministrice Hota-Muminović uoči početka školske godine: Ovo će biti godina razgovora, razumijevanja i lijepog ponašanja

U petak, 1. septembra, počinje nova školska godina u Kantonu Sarajevo, a tim povodom ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović je svim učenicima i učenicama, nastavnicima i nastavnicama, radnicima u obrazovanju, kao i roditeljima zaželjela sretan početak nove školske godine.

Ministrica Hota-Muminović u poruci navodi kako je ovo vrijeme kada se radujemo zajedničkom učenju i rastu, kada zajedno gradimo svijet boljeg obrazovanja, te da je čast i privilegija poželjeti sretan početak nove školske godine, koja stavlja fokus na dobrobit i jačanje karekternih snaga. 

"Prvo, želim podijeliti sa vama nekoliko izvanrednih vijesti. Besplatni udžbenici sada su dostupni za svu školsku djecu, od prvog do devetog razreda u javnim osnovnim školama Kantona Sarajevo. Ponosna sam da je naše ministarstvo do sada izdvojilo 12 miliona KM kako bi finansiralo boravak djece u privatnim vrtićima. Mjesečni iznos od 200 KM za cjelodnevni boravak i 100 KM za poludnevni boravak, su vid naknade i podrške roditeljima, ali i jednake prilike za sve naše mališane. Nadalje, u rekonstrukciju i opremanje naših škola je investirano više od 9,5 miliona KM. Na početku mog mandata zatekla sam ovu stavku u iznosu od 300.000 KM. Kabineti fizike, hemije i biologije u 25 ustanova će zablistati novim sjajem, jer ćemo ulaganjem više od pet miliona KM osigurati da naši učenici imaju na raspolaganju savremenu opremu koja pruža novi kvalitet u procesu sticanja i prenošenja znanja", rekla je ministrica Hota-Muminović.

Nadalje, kurikularna reforma ide punom parom. Školama su proslijeđena uputstva za organizaciju nastave u ovoj školskoj godini, kao i odluke o izmjenama nastavnih planova i programa koji pomažu obrazovnoj zajednici da se aktivno uključi u kreiranje svoje budućnosti.

Kurikularna reforma, posebno ističe ministrica, ne obuhvata izmjenu naziva predmeta Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost, niti bilo kojeg drugog predmeta. 

"Želim to još jednom jasno naglasiti i raspršiti sve nedoumice koje možda još uvijek postoje u vezi ove teme. Reforma se bavi uvođenjem izmjena kao što je jačanje fokusa na koncept ishoda učenja. Praktično, pomaže učenicima da postignu uspjeh i razviju ključna znanja i vještine za budućnost, relevantne i primjenjive u stvarnom svijetu i na tržištu rada, a roditeljima i nastavnicima jasan uvid u očekivana postiguća učenika. Ove godine, više nego ikada do sada, svoju snagu i kapacitete usmjeravamo na našu djecu. Draga djeco, učenici, želim vam mnogo uspjeha i sreće u ovoj školskoj godini. Poštovani nastavnici i nastavnice, radnici u obrazovanju želim vam mnogo uspjeha u ispunjavanju dragocjenog zadatka da uz mnogo strpljenja, ljubavi i požrtvovanosti prenosite svoje znanje na mlade generacije. Neka nam svima ovo bude godina razgovora, razumijevanja i lijepog ponašanja", navodi se u poruci ministrice Hota-Muminović povodom početka nove školske godine u Kantonu Sarajevo.