Saopćenje za javnost Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo o upisu djece u predškolske ustanove

S ciljem objektivnog informisanja javnosti o upisu djece u predškolske ustanove u Kantonu Sarajevo za školsku 2023/24. godinu iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS ističu sljedeće:

  • Upis je počeo na način da su roditelji, čija djeca već pohađaju predškolsku ustanovu, morali izvršiti rezervaciju mjesta za novu školsku godinu. Rezervacija se provodila putem EMIS sistema u periodu od 6. juna do 13. juna. U tom periodu ukupno 6.731 roditelj izvršio je rezervaciju za svoje dijete. Poslije toga omogućena je registracija novih korisnika za djecu koja prvi put učestvuju u upisu u vrtić, te period odabira vrtića. O svemu navedenom roditelji su bili obaviješteni putem e-maila na adresu koja se nalazi u sistemu EMIS), kao i putem web stranice Ministarstva za odgoj i obrazovanje (https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/konkurs-za-upis-djece-u-predskolske-ustanove-za-skolsku-20232024-godinu) Svi vrtići zaprimili su Instrukciju o upisu gdje su jasno mogli komunicirati sve faze upisa s roditeljima djece koja pohađaju neku od predškolskih ustanova. Pored navedenog roditeljima su omogućeni info punktovi, korisnička uputstva, hodogrami, kao i mogućnost online podrške putem EMIS platforme.
  • Jedan broj roditelja propustio je da izvrši rezervaciju za svoje dijete, te je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS organiziralo još jedan upisni rok u kojem mogu učestvovati i djeca koja nisu izvršila rezervaciju i imaju 2 boda po osnovu kriterija da su pohađali neku od predškolskih ustanova u školskoj 2022/23. godini. I o ovom upisnom roku javnost je uredno obaviještena. (https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/obavjestenje-o-upisnom-roku-djece-u-predskolske-ustanove-za-skolsku-20232024-godinu) Roditeljima koji imaju određene upite i nejasnoće i dalje na raspolaganju stoji mogućnost podrške na EMIS platformi (https://www.predskolsko.emis.edu.ba/#/landing/podrska), pregled korisničkih uputstva, kao i punkt za podršku svakim radnim danom od 10 do 14 sati, u prostorijama Ministarstva za odgoj i obrazovanje, ulica Aleja Bosne Srebrene bb, VI sprat, kancelarija C-608 (zgrada Studentskog centra u Nedžarićima).
  • Nakon prvog upisnog roka za početak školske godine ostalo je nepopunjeno preko 1.300 mjesta u vrtićima. I poslije ovog upisnog roka, u toku školske godine bit će oglašavani termini novih upisnih rokova, kako bi se osigurao što veći obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem. Paralelno nastavit ćemo s proširenjem kapaciteta kako u JU “Djeca Sarajeva” tako i kroz poticaje realnog sektora za otvaranje novih privatnih predškolskih ustanova.
  • Nadalje, digitalizacijom je osigurana popunjenost grupa kako je propisano Pedagoškim standardima i normativima kako u Javnoj ustanovi “Djeca Sarajeva” tako i u privatnim predškolskim ustanovama.
  • Napominjemo da je digitalizacija omogućila tačno utvrđivanje broja djece koja pohađaju privatne predškolske ustanove, a nakon čega smo mogli osigurati sufinansiranje boravka djece u predškolskim ustanovama u iznosu od 200 KM mjesečno za 11 mjeseci i 100 KM za august.