Stručni skup o stanju u obrazovanju i reformama: Standardizirati i harmonizirati procese u fragmentiranom obrazovnom sistemu BiH

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo zajedno s Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo organiziralo je danas Okrugli sto „Pregled stanja obrazovanja u Bosni i Hercegovini – budući koraci“.  Tom prilikom je predstavljen pregled trenutnih reformi i promjena u obrazovnim sistemima, te su naglašeni budući koraci koji bi mogli unaprijediti kvalitet obrazovanja u Bosni i Hercegovini.
Okrugli sto je okupio više od 50 učesnika, predstavnika ministarstava obrazovanja u Bosni i Hercegovini, pedagoških zavoda, međunarodnih organizacija, univerziteta i drugih relevantnih subjekata.
Ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović se zahvalila svim učesnicima i istakla da ovakvi događaji pružaju priliku za reviziju dosadašnjih dostignuća u obrazovnim sistemima Federacije Bosne i Hercegovine, te omogućavaju sagledavanje aktuelnih reformskih procesa.
"Izuzetno je važno održavati dijalog sa svim donosiocima odluka i raditi na harmonizaciji i standardizaciji procesa. Iako je naš obrazovni sistem trenutno fragmentiran, to ne znači da ne možemo preduzeti sve neophodne korake ka organizaciji i standardizaciji  u ishodima podučavanja, kao i stvaranju učeničkih standarda - definiranih kriterija i resursa koje učenik treba imati na raspolaganju kako bi postigao zadane ciljeve tokom svog školovanja", izjavila je ministrica Hota-Muminović.
Naglasila je ovom prilikom da Kanton Sarajevo od septembra implementira kurikularnu reformu.
“Radimo to na način da zaista  servisiramo potpunu podršku svim nastavnicima koji implementraju reformu u učionicama. Radimo i na reformi srednjeg stručnog obrazovanja, pred nama je  usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju. Preuzimamo i sve dobre prakse iz regiona,  koje možemo implementirati i prilagoditi. Radili smo i na uspostavi udžbeničkog standarda, da bude sastavni dio paketa koji je uključen u sve troškove obrazovanja za učenike. Odnedavno Kanton Sarajevo nudi i besplatan javni gradski prijevoz za učenike, za što je Vlada donijela Uredbu. Imamo Program sufinansiranja boravka djece u vrtićima. Radimo intenzivno na transformaciji okruženja u kojem se odvija nastava“ istaknula je ministrica Hota-Muminović.
U uvodnom dijelu, prisutnima se obratila direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Senada Salihović, zahvalila se ministrici i ostalim učesnicima, te izrazila  zadovoljstvo što je reforma obrazovanja prepoznata kao glavna smjernica za napredak društva.
Takođe se u uvodnom dijelu prisutnima obratio i prof. dr. Refik Šećibović, predsjednik Upravnog odbora Instituta, koji je istakao da je u obrazovanju neophodno imati instituciju koja će biti moderator cijelog sistema, koja će prikupljati, kritički se osvrtati i evaluirati čitave procese.
"Cilj osnivanja Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo je bilo da se stvori institucija koja će biti dio kompleksnog adaptivnog sistema obrazovanja i koja će doprinijeti postizanju konkretne promjene", naglasio je prof. dr. Šećibović.
Okruglom stolu, među ostalim su prisustvovali i predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, Misije OSCE-a, UNDP-a, te drugih međunarodnih partnera.