Tri srednje škole uskoro će dobiti novo školsko igralište

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov i načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić potpisali su danas sporazum radi realizacije projekta sanacije igrališta Srednje građevinsko-geodetske škole,  Srednje Mašinske tehničke škole i Srednje škole metalskih zanimanja.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo će sufinansirati sanaciju i opremanje igrališta sa 100.000 KM.

“Saradnja Ministarstva, Zavoda i Općine predstavlja inicijativu usmjerenu ka unapređenju kvalitete obrazovanja i promociji sportskih aktivnosti među učenicima.  Vjerujemo da će ovaj projekt doprinijeti promociji zdravog načina života među učenicima, inspirišući ih da aktivno učestvuju u aktivnostima, sportskim događajima čime stvaramo podržavajući ambijent”, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Načelnik Mandić je rekao da će ovo igralište nakon nekoliko decenija poprimiti izgled kakav imaju sva moderna igrališta otvorenog tipa u Evropi.

“Realizacijom ovog projekta učenici će dobiti potpuno novu podlogu, nove koševe, nove golove. Predstavnici Građevinsko-geodetske škole su ranije dolazili u Opštinu s molbom da se ovaj problem riješi s obzirom da igralište koriste učenici tri srednje škole. Obratili smo se Ministarstvu, a ministrica Hota-Mumunović je odmah prihvatila tu ideju i sa zadovoljstvom danas potpisujemo ovaj sporazum. Dobro je da podižemo standarde i da za našu djecu nastojimo obezbijediti uslove za život kakav imaju njihovi vršnjaci širom Evrope”, rekao je načelnik Mandić.

Direktori pomenutih škola Faruk Čupović, Irma Behlulović i Asmir Demir zahvalili su na podršci resornog ministarstva i općine ovom projektu, kao i na poboljšanju uslova rada u obrazovanju, u svim segmentima.  

Nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.