Unaprijeđena saradnja u oblasti obrazovanja između Sarajeva i Goražda

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, 17.7.2023. godine je u Goraždu potpisala sa Ministarstvom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja i Ugovor o uspostavljanju informacionog sistema EMIS.

Tim povodom ministrica Hota-Muminović se sastala sa premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Edinom Ćulovom i ministricom za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport ovog kantona Adisom Alikadić-Herić. Sastanku su prisustvovali i direktor Pedagoškog zavoda BPK Goražde Admir Kurtović kao i direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senada Salihović sa svojim saradnicima.

Upriličeni su obilasci "Škole u prirodi" u Fočanskoj jabuci, posjeta zavičajnom muzeju Goražde "Most ispod mosta" te obilazak lokaliteta Presjeka.

"Ovom prilikom želim istaći važnost potpisanih sporazuma i ugovora u svrhu unaprijeđenje uslova učenja i sticanje znanja naše djece. Želimo razmjenjivati dobre prakse i preslikavati dobre standarde sa herojskim Goraždem", izjavila je ministrica Hota-Muminović.

Uspostavu saradnje između ministarstava pozdravila je i ministrica Alikadić-Herić koja je izrazila zadovoljstvo današnjim dogovorima i zajedničkim obilaskom značajnih lokaliteta.

Ministrica Hota-Muminović upoznala je domaćine da je Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost na izdvajanje sredstava Ministarstva za odgoj i obrazovanje i Ministarstva za boračka pitanja za kupovinu kombija za Osnovnu školu "Hasan Turčalo Brzi" u Ilovači kod Goražda.

Slika