Skip to main content
Please wait...

Održan Webinar - digitalna tehnologija kao podrška asistentima u nastavi

(3, Nov 2020)

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo organizovalo je webinar na temu: Digitalna tehnologija kao podrška asistentima u nastavi, a koji je ujedno i posljednji webinar u okviru modula III stručnog usavršavanja i osposobljavanja nastavnika na području Kantona Sarajevo. Na samom početku webinara, ministar Anis Krivić je pozdravio sve prisutne, zahvalio se na učešću i podršci u realizaciji webinara. “Iskreno se nadam da će uskoro doći vrijeme, kada ćemo i uživo moći da radimo ovakve seminare, a da do tada sve naučeno na ovim webinarima primijenimo i naše obrazovanje unaprijedimo i pripremimo za digitalno dobar”, izjavio je ministar Krivić.

Na webinaru su predstavljeni načini kreiranja digitalnog sadržaja i materijala te mogućnosti korištenja asistivne tehnologije u nastavnom procesu.

Profesor Nezir Halilović, jedan od panelista, učesnicima je detaljnije objasnio sve modele izvođenja nastave kao i koje potrebne alata mogu koristiti prilikom realizacije hibridnog ili online modela izvođenja nastave. Najnovija istraživanja su pokazala da je hibridni model izvođenja nastave učinkovitiji od samog “inClass” ili online modela izvođenja nastave. Smatra se da tada učenik dobija adekvatne socijalne potrebe za vrijeme dok je u učionici, ali i one informatičke sposobnosti, od koji razvija nove vještine i usvaja dodatna znanja, kao neki vid neformalnog obrazovanja.

Mirza Rastoder, također, jedan od panelista, učesnicima je opisao iskustvo u kreiranju video obrazovnog sadržaja sa Mobilnim stručnim timom Kantona Sarajevo i asistentima u nastavi u Homework HUB-u, a koji su kreirani na samom početku pandemije, te objavljeni na Youtube stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo: Video sadržaj asistenata/ica u nastavi i članova/ica Mobilnog stručnog tima

Na panelu je poručeno da je digitalno doba odavno pokucalo na naša vrata i ušlo, i da nemamo vremena da to prihvatamo ili ne prihvatamo, već trebamo iskoristiti sve što nam se pruža i na kreativne i efikasne načine iskorisiti sve digitalne opcije, koje su nam na raspolaganju.

Uskoro se kreira i novi serijal videa Mobilnog stručno tima KS i asistenata u nastavi u saradnji sa Homework HUB-om, koji će biti postavljeni na Youtube stranici Ministarstva.

Slika