Skip to main content
Please wait...

Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo potpisali Memorandum o razumijevanju s ciljem obnove vrtića „Agan Bostandžić“ na Širokači

(26, Oct 2020)

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, potpisali su danas Memorandum o razumijevanju s ciljem obnove vrtića „Agan Bostandžić“ na mjesnom području Širokača, u Ulici Za Beglukom, nakon čega su zajedno obišli ovu lokaciju.

„Predugo traje ovaj proces obnove, svi slušamo priče da se završe pravni odnosi, da je kompleksno uraditi i realizovati stvar. Mi smo pokazali u kratkom mandatu od četiri godine da nema kompleksnih pravnih pitanja, ima dovoljno neposvećenosti lokalne vlasti i zajednice kada je u pitanju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a kasnije i izgradnja objekata. Mogu vam čvrsto obećati ako dobijemo dovoljno podrške da ćemo sigurno realizovati ovaj projekat, staviti ga u funkciju na radost mališana ali i sugrađana sa područja Širokače, Toke-Džeke, Bistrika...“, istakao je Skaka.

Gradonačelnik je naglasio da su predškolski odgoj i obrazovanje od izuzetnog značaja, te kazao da je i ovaj projekat jedan u nizu zajedničkih Grada i Kantona Sarajevo, što je potvrda dobre komunikacije i odlične saradnje.

Postoji opravdan društveni interes za obnavljanje vrtića „Agan Bostandžić“ na Širokači, koji je potpuno devastiran tokom agresije i opsade grada Sarajeva.

Prema riječima ministra Krivića, obnavljanjem i proširenjem smještajnih kapaciteta vrtića koji pripadaju Kantonalnoj javnoj ustanovi Djeca Sarajeva, osigurat će se predškolski odgoj i obrazovanje za djecu u KS i doprinijeti ukidanju listi čekanja.

„Jedan od problema općine Stari Grad jeste odliv djece iz osnovnih škola u druge općine. Jedan od načina da se takav nepopularan trend zaustavi jest i ulaganje i proširenje obuhvata djece u predškolskom odgoju i obrazovanju. Jako je važno otvarati nove vrtiće jer na taj način uključujemo naše najmlađe koji će kasnije biti najvažniji, uključujemo ih u proces obrazovanja u kojem će imati pretpostavke za usmjerenje u budući odabir svoga puta“, pojašnjava Krivić i naglašava kako je važno sistemski riješiti pitanje predškolskog odgoja i obrazovanja.

Prilog
img_8915_0.jpg (478.87 KB)
img_8910_0.jpg (277.71 KB)