Skip to main content
Please wait...

Učenice Druge gimnazije Sarajevo, Naida i Esma, osvojile medalje na matematičkoj olimpijadi

(28, May 2020)

Evropska ženska matematička olimpijada se trebala održati u Holandiji, ali zbog pandemije koronavirusa je održana online zahvaljujući velikim naporima organizatora.
Učenice Druge gimnazije Naida Purišević i Esma Mašić okitile su se novim medaljama.
Naida je osvojila srebrenu, a Esma bronzanu medalju na Evropskoj ženskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana od 15. do 21. aprila.
Na Evropskoj ženskoj olimpijadi svaku državu predstavlja ekipa od maksimalno 4 članice, a ove godine su učestvovale 153 djevojke u oficijelnoj konkurenciji.

Bosnu i Hercegovinu su pored Naide i Esme na ovom takmičenju predstavljale Imana Alibašić i Hana Ćatić, također učenice Druge gimnazije. Bosna i Hercegovina nastavlja tradiciju osvajanja medalja na ovom prestižnom takmičenju. U samo 5 godina učestvovanja osvojili su čak 15 medalja.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo koristi priliku da uputi iskrene čestitke Druga Gimnazija i njenim učenicama na osvojenoj srebrenoj i bronzanoj medalji na Evropskoj ženskoj matematičkoj olimpijadi.

Želimo Vam da, kao i do sada, i u budućnosti nastavite nizati uspjehe koji pozitivno utiču na unaprjeđenje odgojno-obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini.

Vi ste naš ponos!

Slika