Skip to main content
Please wait...

"Zlatni rez - primjer tematske integracije" - tema je večerašnjeg webinara

(27, May 2020)

Večerašnji webinar u organizaciji Ministarstva i UNICEF-a, zainteresovao je nastavnike i profesore srednjih škola sa initrigantnom temom pod nazivom “Zlatni rez - primjer tematske integracije”. Polaznike je pozdravio ministar Anis Krivić, istakavši veliko zalaganje, trud i rad srednjih škola tokom pandemije u relizaciji online nastave. Istakao je da su nastavnici pokazali visok nivo odgovornosti i inovativnosti te održali kvalitet nastave.

Tim u sastavu: profesorice stomatološke grupe predmeta dr. Sabrina Beširović i dr. Melisa Livnjak, profesorica biologije Naida Alić, profesori Haris Hamzić i profesor Adnan Šalaka vrsni i inovativni srednjoškolski profesori matematike, informatike i programiranja, održao je webinar za 150 polaznika.

Profesori su pokazali kako zajednički rad na jednoj temi može rezultirati izvrsnim predavanjem koje je zanimljivo, korisno i inspirativno kako za učenike tako i za same nastavnike. Bilo je ovo predavanje koje mijenja predodžbu o obrazovanju današnjice i potrebama moderne škole. Prezentacija je bila izvanredan primjer primjene znanja, povezujući nastavne predmete u tematske cjeline, podstičući timski rad, inovativnost, istraživanje, saradnju, zajednički rad i primjenu u svim nastavnim oblastima itd.

Tema večerašnjeg webinara koja se izučava u srednjim školama, poznata pod nazivima zlatni rez/omjer, božanska proporcija, sveti rez ili Φ, u isto vrijeme predstavlja i jednostavno i zagonetno načelo koje se beskonačno ponavlja u prirodi, umjetnosti i nauci. Prepoznat ćemo ga u obliku presječene jabuke, rasporedu ćelija na ljusci ananasa, formi leptirovih krila, ali i kod čovjeka. Zlatni rez pronalazimo na bankarskoj kartici ali i u dvostrukoj zavojnici molekule DNK koja sadrži genetski kod. Dakle, sa profesorima smo krenuli na naučno putovanje koje nas je vodilo od arheologije, informatike, matematike, anatomije, mode, muzike sve do zvijezda i galaksija, gdje su polaznici imali priliku prepoznati mnoga lica zlatnog reza.

Na kraju prezentacije polaznike je iznenadila i obradovala muzička numera “Emina” našeg čuvenog pjesnika Aleksa Šantića u kojoj se također pojavljuje oblik zlatnog reza, najsavršenijeg reza u prirodi.

Slika